Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići 1999. godine u Srbiji, objavljeno je na sajtu Kongresa.

U Rezoluciji, koja je Odboru za spoljne poslove predložena 29. jula prošle godine, izražava se stav Kongresa da ,,pojedinci odgovorni za ubistvo američkih državljana u Srbiji treba da budu izvedeni pred lice pravde”, te da SAD treba da ,,posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivično goni takve osobe”.

Prema tački dva Rezolucije, osuđuje se što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za ubistvo trojice braće Bitići, ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se nijedan pojedinac ne suočava čak ni sa optužbama za ove zločine, prenosi KoSSev.

U narednoj tački ističe se da Vlada Srbije, njena nadležna ministarstva i službe, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, treba, što je pre moguće, da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju aktuelnih ili bivših zvaničnika za koje se veruje da su, direktno ili indirektn, odgovorni za njihovu smrt.

,,Napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak istog, treba da bude važan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije”, navodi se u poslednjoj tački Rezolucije.

Rezoluciju je predložio republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin, a za njeno usvajanje glasalo je 423 kongresmena, jedan je bio protiv, dok njih šest nije glasalo.

Američki državljani albanskog porekla Ili (Ylli), Agron i Mehmet Bitići (Bytyqi) ubijeni su 1999. godine u Srbiji. Oni su se u sastavu ,,Atlantske brigade” borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja, jer su, kako se navodi u Rezoluciji, ,,slučajno prešli neobeleženu administrativnu liniju’’ između KiM i centralne Srbije.

Oni su 15 dana proveli u zatvoru u Prokuplju, nakon čega su oslobođeni. Međutim, jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije ih je navodno odvela u objekat za obuku u Petrovo Selo, gde su, kako se smatra, ubijeni, prenosi RTS. Od njihovog ubistva, Sjedinjene Američke Države su više puta zahtevale da se odgovorni privedu pravdi.

Njihova tela su otkrivena u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa telima drugih kosovskih Albanaca. Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay