Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se jačaju federalni resursi u borbi protiv domaćeg terorizma, nakon masovnog ubistva u Bafalu, koje je policija opisala kao ,,rasno motivisani nasilni ekstremizam”.

Za zakon je glasalo 222 člana Predstavničkog doma, dok je njih 203 bilo protiv – uglavnom republikanci. Tačnije, jedini republikanac koji je glasao za usvajanje zakona je Adam Kinsinger.

Ovo nije prvi put da demokrate u Predstavničkom domu usvajaju ovakav predlog zakona. Sličan je usvojen i 2020. godine, ali nije prošao glasanje u Senatu. Nesumnjivo je, dakle, da demokratama nedostaje podrška za usvajanje zakona kojima bi se strože regulisala prodaja i nošenje oružja, čime bi se, kako smataju, smanjilo i oružano nasilje.

Kako prenosi Glas Amerike, oni koji podržavaju zakon smatraju da se njime pokrivaju ,,rupe” u deljenju obaveštajnih podataka između sekretarijata za pravosuđe i unutrašnje poslove i FBI-a, te da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista.

Predlog Zakona o prevenciji domaćeg terorizma, kako je ovaj akt nazvan, ići će u Senat na glasanje. Međutim, kako demokrate broje 50 od 100 članova Senata, i pritom ne glasaju uvek složno, sudbina pomenutog zakona ostaje za sada neizvesna.

Zakon predviđa da nadležne agencije svakih šest meseci podnose izveštaj i procene o domaćem terorizmu i pretnjama koje šalju neonacističke i rasističke grupe. Ipak, republikanci smatraju da se zakonom ne tretiraju levičarske ekstremističke grupe, te da daje previše ovlašćenja Sekretarijatu za pravosuđe, koje onda može da sprovodi nadzor nad pojedincima.

Glasanje o ovom zakonu dolazi nakon prošlonedeljne pucnjave koja se dogodila u supermarketu u Bafalu, u državi Njujork. Tom prilikom, ubijeno je 10 osoba, a ranjeno troje, dok je policija napad okarakterisala kao ,,rasno motivisani nasilni ekstremizam”. Osumnjičeni osamnaestogodišnjak, Pejton Dženrdon iz Konklina, napad je uživo prenosio na platformi Tvič.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao na nacionalno jedinstvo, kao lek za ,,mržnju koja ostaje mrlja na duši Amerike”.

„U Americi zlo neće pobediti, obećavam vam. Mržnja neće prevladati. Bela nadmoć neće imati poslednju reč. Zlo je došlo u Bafalo i došlo je na previše mesta, manifestujući se u naoružanim ljudima koji su masakrirali nevine ljude u ime mržnje i perverzne ideologije, ukorenjene u strahu i rasizmu“, rekao je Bajden.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay