Guverner Montane Greg Džianforte potpisao je zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u državi, čime je Montana postala prva američka država koja je zabranila ovu popularnu aplikaciju.

Zakon o zabrani TikTok-a usvojen je sa 54 glasa, dok je 43 poslanika bilo protiv, a zakon je sada potpisao republikanski guverner američke savezne države koja ima nešto više od milion stanovnika.

Montana će učiniti nezakonitim da Gugl i Epl prodavnice aplikacija nude TikTok aplikaciju unutar njenih granica, a zabrana stupa na snagu 1. januara 2024.

TikTok ima preko 150 miliona korisnika u SAD, ali sve veći broj američkih zakonodavaca i državnih zvaničnika poziva na zabranu aplikacije širom zemlje zbog zabrinutosti oko potencijalnog uticaja kineske vlade na tu platformu.

Guverner Džianforte naglasio je da će zakon unaprediti ,,zajednički prioritet da se zaštite stanovnici Montane od nadzora Komunističke partije Kine”.

Iz TikTok-a, koji je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije BajtDens, navode u saopštenju da zakon ,,krši prava građana Montane iz prvog amandmana tako što nezakonito zabranjuje TikTok”, dodajući da će oni ,,braniti prava svojih korisnika unutar i izvan Montane”.

Ukoliko pogledamo pokušaje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da  zabrani nova preuzimanja TikTok-a i ViČet-a, koji su prošli neuspešno, jasno je da će se i ova zabrana suočiti sa brojnim pravnim izazovima na osnovu toga što krši prava korisnika na slobodu govora iz Prvog amandmana.

Zvaničnici Montane navode da bi TikTok mogao da se suoči sa kaznama za svako kršenje i dodatnim kaznama od 10.000 dolara dnevno ukoliko prekrši zabranu. Ako prekrše zabranu, i Epl i Gugl bi takođe mogli da se suoče sa kaznama od 10.000 dolara po prekršaju dnevno.

Kompanija BajtDens demantovala je navode da je ikada delila podatke sa kineskom vladom i rekla da to neće učiniti čak i ako bude zatraženo.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay