Na unutarstranačkim izborima (tzv. primaries ili predizbori) u utorak, birači iz Džordžije, Alabame, Teksasa izabrali su kandidate za američki Kongres i druge funkcije. Važnost ovih izbora ogleda se i u svojevrsnom testu uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa na Republikansku partiju.

Slede rezultati pojedinih važnih izbora.

Izbori u Džordžiji

Republikanski guverner Džordžije Brajan Kemp lako je pobedio svog rivala, bivšeg američkog senatora Dejvida Perdjua već u prvom krugu izbora za guvernera te američke savezne države. Od kada je Kemp odbio da poništi rezultat izbora iz 2020. godine u Džordžiji, Donald Tramp je obećavao podršku Kempovom glavnom izazivaču. Međutim, rezultat sadašnjih izbora pokazuje da to nije bilo dovoljno da Perdju odnese pobedu.

Na izborima u novembru, Kempu će protivkandidat biti demokrata Stejsi Ejbrams, koja nije imala protivkandidata na demokratskim primarnim izborima, a izvesno je da će ta trka biti tesna.

S druge strane, Heršel Voker, koga je Tramp podržao, pobedio je na republikanskim stranačkim izborima i postao republikanski kandidat za Senat. On će se u novembru takmičiti protiv Rafaela Vornoka, demokratskog senatora.

Kako prenosi Glas Amerike, Voker, koji je profesionalni igrač američkog fudbala sa malo političkog iskustva, na putu je da osvoji više od 50% republikanskih glasova u trci u kojoj je učestvovalo šest kandidata. Analitičari očekuju da će i ta trka u novembru biti veoma tesna.

Među biračima, poverenje u republikanskog državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera nije poljuljano. On je pobedio u trci protiv Džodi Hajs, koju je Tramp podržavao. Na taj način, još jedna trka koja je viđena kao šansa Donalda Trampa da smeni nekog od aktuelnih zvaničnika Džorždije nije doživela uspeh.

Dve demokratske članice Kongresa Lusi Mekbet i Kerolajn Bordo borile su se jedna protiv druge za predstavnicu novog, sedmog kongresnog distrikta Džordžije. Lusi, koja je i odnela pobedu, je bila aktivistkinja za kontrolu oružja, pre nego što je osvojila mesto u Kongresu 2018. godine. S druge strane, Bordo jedina od demokrata uspela da na izborima u novembru 2020. osvoji mesto u Predstavničkom domu, koje je ranije pripadalo republikancima.

Izbori u Teksasu

Sekretar za pravosuđe Teksasa Ken Pakston uspeo je da osvoji još jedan reizbor. Nakon što u prvom krugu, održanom 1. marta niko nije odneo većinu, Pakston je u utorak, u drugom krugu, osvojio republikansku nominaciju da ponovo brani svoje mesto u Kongresu u novembru, nakon što je u drugom krugu pobedio Džordža P. Buša, državnog komesara za zemljište. Buš je unuk bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Džordža Buša starijeg.

Izbori u Alabami

Republikanac iz Alabame, Mo Bruks, uspeo je da izbori drugi krug u trci sa Kejti Brit za republikanskog kandidata. Oni će se boriti za mesto u Senatu koje je upražnjeno odlaskom Ričarda Šelbija. Treba napomenuti da je Bruks bio jedan od ranih Trampovih pristalica međutim, nakon što je Bruks izjavio da se treba udaljiti od Trampovih tvrdnji o pokradenim izborima, bivši američki predsednik je povukao svoju podršku Bruksovoj kampanji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay