Američka vojska saopštila je da su u vazdušnom napadu koje su njene snage izvele u sirijskom selu na severoistoku zemlje, koje je pod kontrolom Vlade Sirije, ubile vođu Islamske države. U odvojenom vazdušnom napadu, navela je vojska SAD, ubijena su još dvojica.

Centralna komanda američke vojske saopštila je da je Rakan Vahid el Šamri, koji je i bio meta operacije, poginuo, prenosi RTS.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici opisali su al-Šamrija kao dugogodišnjeg operativca Islamske države koji je igrao ključnu ulogu u švercu oružja i boraca za podršku operacijama terorističke grupe.

Aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštili su da je u ranim jutarnjim satima američki napad izvršen u selu Moluk Saraj, oko 17 kilometara južno od Kamišlija, i da je meta ubijena nakon što je odbila da se preda. Aktivisti su dalje identifikovali dvojicu uhapšenih muškaraca kao iračke državljane i komandante ,,vojnobezbednosne frakcije”, piše Glas Amerike.

U saopštenju američka Centralna komanda navodi da tokom operacije nema civilnih žrtava, te da nije bilo ni vojnih žrtava SAD-a.

Naknadno je saopštila i da su u odvojenom vazdušnom napadu Sjedinjenih Država u Siriji ubijena još dvojica vođa Islamske države

U izjavi koja je podeljena sa Glasom Amerike, Centralna komanda američke vojske navela je da je u napadu ubijen Abu Ala, opisan kao jedan od ,,najboljih pet” terorističke grupe, koji je služio kao zamenik vođe Islamske države u Siriji. Drugi zvaničnik Islamske države Abu Mu’Ad al-Katani, za koga se tvrdi da je odgovoran za poslove sa zatvorenicima, takođe je ubijen.

Zvaničnici Centralne komande rekli su da je vazdušni napad rezultat ,,više od 1.000 sati prikupljanja obaveštajnih podataka na svaku od dve mete” i da prve procene ni prilikom oovog napada nisu pokazale civilne žrtve.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay