Iznad obale Južne Karoline, američki vojni avion oborio je letelicu za koju Pentagon veruje da je kineski špijunski balon. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da je misija obaranja bila uspešna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bilo bezbedno.

Bajden je izjavio da je izdao naređenje da se balon obori još u sredu, ali je Pentagon preporučio da se sačeka dok se balon ne nađe iznad otvorenog mora, kako bi se izbegle potencijalne povrede civila.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je kineska vlada koristila balon ,,za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država”.

,,Ministarstvo odbrane razvilo je opcije za bezbedno obaranje balona iznad naših teritorijalnih voda, uz pažljivo praćenje njegove putanje i aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka”, rekao je Ostin.

Vojska je, prema navodima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.

Kineski balon u petak je prošao iznad centralnih delova SAD. Pentagon je zbog toga optužio Kinu za špijunažu, a američki državni sekretar Entoni Blinken iznenada je otkazao važnu posetu Pekingu, čiji je cilj bio da se smanje tenzije u američko-kineskim odnosima.

Blinken je kineskim zvaničnicima poručio da je u pitanju ,,jasno kršenje američkog suvereniteta i međunarodno prava, što je suprotno svrsi njegove planirane posete”, saopšteno je iz Stejt departmenta. Ipak, američki zvaničnici ističu da diplomatski kanali ostaju otvoreni i da će Blinken ,,u odgovarajućem trenutku” otputovai u Kinu.

Kina, s druge strane, tvrdi da je u pitanju meterološki balon koji je skrenuo s kursa, te je najoštrije osudila obaranje letelice. U međuvremenu, prvi čovek kineske meteorološke službe razrešen je dužnosti.

,,Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući”, saopštilo je kinekso Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi RTS.

IZVOR FOTOGRAFIJE:U.S. Department of Defense