Američki borbeni avioni izveli su napade na položaje proiranskih snaga na istoku Sirije u kojima je poginulo 11 boraca. Američki udari usledili su nakon napada iranskog drona u kojem je ubijen jedan američki državljanin, a ranjeno pet vojnika.

Pentagon je saopštio da su američki avioni F-15 gađali objekte koje koriste grupe povezane sa Revolucionarnom gardom Irana, prenosi RTS.

Udari su odgovor na napad na američko osoblje u koalicionoj bazi u blizini Hasake na severoistoku Sirije, za koji Vašington smatra odgovornim iranski dron. Tom prilikom poginuo je jedan pripadnik američkog tehničkog osoblja, povređen je još jedan, kao i pet američkih vojnika.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je da SAD ne žele sukob sa Iranom, ali da će ,,odlučno delovati kako bi zaštitili svoje ljude’’.

S druge strane, portparol Višeg saveta za nacionalnu bezbednost Irana Kejvan Hosravi rekao je da će Teheran brzo odgovoriti na napade na baze povezane sa Iranom u Siriji.

,,Svaki izgovor za napad na baze stvorene na zahtev sirijske vlade koja se bori protiv terorizma i Islamske države u ovoj zemlji, odmah će se suočiti sa kontra-odgovorom“, rekao je Kejvan Hosravi.

Sjedinjene Države zadržale su oko 900 vojnika na položajima raspoređenim u severoistočnoj Siriji kako bi održale pritisak na grupe povezane s tzv. Islamskom državom i kako bi podržale sirijske demokratske snage predvođene Kurdima u borbi protiv sirijske vlade.

Iran poručuje da se njegove snage i saveznički borci nalaze u Siriji na zahtev Damaska, dok američke snage smatra okupatorima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr