Sjedinjene Američke Države donele su odluku da ograniče upotrebu protivpešadijskih mina i time se pridružile većini zemalja u zabrani tog oružja, među kojima su i svi američki NATO saveznici, saopšteno je u utorak iz Bele kuće.

Kako prenosi Reuters, Sjedinjene Države će se na ovaj način uskladiti sa Konvencijom iz Otave, međunarodnim ugovorom kojim se zabranjuje upotreba, skladištenje, proizvodnja i prenos protivpešadijskih mina.

Iz Bele kuće je saopšteno da najnovija odluka odražava uverenje predsednika Džozefa Bajdena da ova vrsta mina ,,ima disproporcionalne posledice po civile, među kojima su i deca, dugo posle kraja borbi”.

Zvaničnik Stejt departmenta Stenli Braun ocenio je da su ,,današnji potezi (američke) administracije u potpunosti različiti od ruskih akcija u Ukrajini, gde postoje ubedljivi dokazi da ruske snage neodgovorno koriste eksplozivnu municiju, uključujući i nagazne mine’’, te da ruska upotreba ovih mina nanosi veliku štetu civilima i uništava ključnu civilnu infrastrukturu.

Ova odluka se, međutim, ne odnosi na američku politiku o protivpešadijskim minama na Korejskom poluostrvu zbog jedinstvenih okolnosti i rešenosti SAD da brane Južnu Koreju, navedeno je iz Bele kuće.

Bivši predsednik Barak Obama zabranio je korišćenje nagaznih mina 2014. godine, ali se nije pridružio Otavskoj konvenciji iz 1997. godine. Donald Tramp 2020. godine odobrio je njihovu upotrebu u vojne svrhe, tvrdeći da su zbog prethodne politike američke trupe mogle da budu u ,,teškoj poziciji”, što je naišlo na kritiku pristalica kontrole oružja.

Nova američka odluka uskladiće politiku upotrebe protivpešadijskih mina sa ključnim zahtevima Otavske konvencije, koja ima 164 strane ugovornice, uključujući sve američke NATO saveznike. To znači da SAD neće:

  • koristiti protivpešadijske  mine van Korejskog poluostrva;
  • razvijati, proizvoditi, nabavljati, skladištiti protivpešadijske mine;
  • izvositi ili transportovati protivpešadijske mine, osim ako se to ne odnosi na njihovo otkrivanje i uništavanje;
  • pomagati, podsticati ili navoditi bilo koga van Korejskog poluostrva da se uključi u bilo koju aktivnost koja bi bila zabranjena Otavskom konvencijom.

Takođe, SAD se obavezuju da će uništiti sve zalihe protivpešadijskih mina koje nisu potrebne za odbranu Južne Koreje, navodi se u saopštenju Bele kuće.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay