Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je danas Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se vlasti u Avganistanu podstakle da ponište zabranu ženama da rade za humanitarne organizacije, da pohađaju univerzitete i srednje škole.

Na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, Savet bezbednosti UN sastao se 13. januara kako bi kako bi razgovarao o odlukama administracije islamističkih talibana, koja je preuzela vlast u Avganistanu u avgustu 2021.

Američka ambasadorka je na sednici istakla da bi, s obzirom na težinu situacije, trebalo jednoglasno usvojiti rezoluciju koja bi osudila pomenute zabrane i pozvala na njihovo hitno poništenje.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova, kao i da neka od stalnih članica – Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska ili Sjedinjene Države, ne uloži veto.

Pre sastanka održanog u petak 11 članica Saveta bezbednosti – uključujući SAD, Britaniju i Francusku –  izdalo je zajedničko saopštenje u kome pozivaju talibane da ponište sve represivne mere protiv žena i devojčica, prenosi Euronews.

Administracija u Avganistanu predvođena talibanima objavila je 24. decembra uredbu kojom zabranjuje ženama da rade u međunarodnim humanitarnim organizacijama. Nešto ranije tog meseca, Ministarstvo obrazovanja talibanskih vlasti uputilo je naredbu svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama da se ženama do daljeg suspenduje pristup univerzitetima. U skladu sa odlukom vlade, straža je sa kapije vraćala studentkinje koje su krenule na nastavu.

Talibani su takođe devojčice isključili iz avganistanskih srednjih škola, dok su se devojčice osnovnih škola vratile u odeljenja podeljena po polu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Usun