Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

,,Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi u partnerstvu sa EU to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave”, rekao je Prajs.

Portparol Stejt departmenta istakao je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o ,,uzajamnom priznanju”.

,,Želeli bismo da vidimo napredak u primeni prethodnih sporazuma o dijalogu i verujemo da su dijalog i kompromis, kao široki principi, ključne komponente upravljanja, uključujući i u slučaju Kosova i Srbije. Daleko od toga da kompromis vidimo kao odraz slabosti, smatramo da je neophodno postići dogovor o normalizaciji odnosa, koji ostaje fundamentalan za težnje obe države ka članstvu u EU’’, ocenio je Prajs. Dodao je i da se Vašington nada da ,,lideri Srbije i Kosova razumeju važnost kretanja unapred, ne unazad, kroz dijalog koji se vodi u okviru Evropske unije’’.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Evropskoj uniji Mark Gitenštajn pažljivo prate razgovore Prištine i Beograda.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu – tako i u SAD“, ukazao je Prajs.

Na pitanje da li su SAD u poziciji da izvrše pritisak na Prištinu da ponovo odloži primenu mera planiranu za 1. septembar, on je ocenio da veruje da „ovi razgovori moraju biti pravovremeni’’.

,,Ostaćemo direktno i privatno angažovani sa našim kolegama na Kosovu i u Srbiji, kao i kroz posmatranje dijaloga u kom posreduje EU, ali ćemo sve poruke koje prenosimo našim partnerima na Kosovu i u Srbiji ostaviti u privatnim diplomatskim kanalima’’, rekao je Prajs.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je, iako su mnogi razočarani što juče u Briselu nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, rezultat tih razgovora ipak pozitivan, prenosi RTS.

,,Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju, u cilju napretka”, ocenio je Hil, navodeći da je to važno ,,ne samo za buduće razgovore o Kosovu, već generalno za odnose SAD i Srbije”.

S druge strane, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel naveo je da je Aljbin Kurti u četvrtak u Briselu ,,odbacio svaku ideju koju su do sada iznele Evropska unija i Sjedinjenje Američke Države”, te da je Evropska unija zbog toga ,,veoma frustrirana’’.

Bivši premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je da Sjedinjene Američke Države preuzmu dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Izražavajući zahvalnost Evropskoj uniji na omogućavanju dijaloga, pravi je trenutak da EU preda dijalog za konačni sporazum o međusobnom priznanju Kosova i Srbije predsedniku Bajdenu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku, prenosi N1.

Ocenio je i da je Vašington ovog puta dao podsticaj dijalogu koji vodi EU i da je pomogao i vratio normalnost u dijalog i odnose Beograda i Prištine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico