Američki predsednik Džozef Bajden u utorak je saopštio da Sjedinjene Države uvode potpunu zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije. Predsednik je istakao i da ova odluka ima dvopartijsku podršku, kao i da je doneta u dogovoru sa američkim saveznicima.

,,Zabranjujemo celokupan uvoz ruske nafte, gasa i drugih energenata. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama. Američki građani zadaće još jedan moćan udarac ratnoj mašineriji Vladimira Putina’’, izjavio je Bajden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama i predsedniku Bajden zbog te odluke i liderstva, pozvavši ujedno i druge zemlje da slede taj primer.

Iako SAD uvoze samo 8% nafte iz Rusije, ova mera će uticati na dodatni rast cene goriva i sveopšta poskupljenja. Ipak, odluka je okarakterisana kao cena borbe za slobodu i demokratiju, uz naglasak da uživa dvostranačku podršku.

,,Današnja odluka nije bez cene koju ćemo platiti. Putinov rat već povređuje američke porodice na benzinskim pumpama. Otkako je Putin počeo da gomila vojsku na ukrajinskoj granici, cena benzina u Americi je otišla gore za 75 centi. Ovom akcijom će skočiti još više’’, naveo je Bajden, ali dodao i da se neće tolerisati prekomerno povećanje cena od strane američkih energetskih kompanija.

Uprkos tome što je američka odluka o zabrani uvoza ruske nafte i gasa doneta u dogovoru sa Evropom, Bajden je naveo da razume da pojedine evropske države ,,možda u ovom trenutku nisu u stanju da se odreknu ruske nafte i gasa”, ali da će Amerika zajedno sa njima raditi na tome da smanje zavisnost od ruskih energenata’’. S druge strane, premijer Boris Džonson najavio je da će Velika Britanija do kraja godine zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije, koji u ukupnom britanskom uvozu nafte, kao i u slučaju SAD, iznosi 8%.

Ubrzo je stigao i odgovor iz Moskve. Kremlj je saopštio da su SAD objavile ekonomski rat Rusiji i da Moskva razmatra dalje korake.

Potpredsednik kompanije ,,Rystad Energy” ocenio je da bi zemlje kao što su Iran i Venecuela mogle da budu ponovni izvori nafte. Američka delegacija posetila je Venecuelu proteklog vikenda, što nagoveštava potencijalni zaokret u odnosima Bajdenove administracije prema vladi u Karakasu. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nagovestio je spremnost za povećanje proizvodnje nafte u svojoj zemlji ukoliko ruske zalihe budu isključene s međunarodnog tržišta.

Međutim, kako prenosi The New York Times, pojedini članovi Kongresa oštro su kritikovali svaki napor da se ožive veze s Venecuelom, navodeći da pokušaji izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina ne bi trebalo da podstiču druge autoritarne lidere.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay