Narednih 10 godina, američke kompanije koje dobijaju sredstva iz federalnih fondova neće moći da grade fabrike napredne tehnologije u Kini, navela je Bajdenova administracija.

Prema Aktu o čipovima i nauci Sjedinjenih Država, američke kompanije koje proizvode naprednu tehnologiju, pre svega mikročipove, u narednih 10 godina neće smeti da otvaraju pogone u Kini. Cilj ove mere je da se spreči dalja ekonomska, kao i tehnološka zavisnost SAD od Kine.

Odluka je deo državnog plana za podizanje američke industrije poluprovodnika u koji SAD ulažu 50 milijardi dolara i odnosi se na kompanije koje za svoja istraživanja i poslovanje dobijaju sredstva iz saveznog budžeta.

Ipak, kompanije koje dobiju novac mogu proširiti svoje postojeće fabrike u Kini, navela je američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo.

Prema pisanju RTS-a, do 1990. godine 40% svetske proizvodnje mikročipova dolazilo je iz SAD, dok je danas to svedeno na tek 10%. Stav Sjedinjenih Američkih Država je da su seljenjem proizvodnje u Kinu američke kompanije direktno uticale na podizanje kineske konkurentnosti u visokim tehnologijama što ne samo da je ugrozilo ekonomski primat SAD u svetu već i nacionalnu bezbednost.

Prva reakcija na odluku Bajdenove administracije došla je iz kineske ambasade u Vašingtonu, koja je ocenila da je ovo mera na tragu „mentaliteta hladnog rata”, dok pojedini analitičari ocenjuju da će donete mere snažno pogoditi i Kinu i američke kompanije, te da ne treba očekivati skoriji oporavak tržišta mikročipova.

U avgustu je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon kojim se izdvaja 280 milijardi dolara za visokotehnološku proizvodnju i naučna istraživanja, kao odgovor na bojazan da Sjedinjene Države gube svoju tehnološku prednost u korist Kine, piše Radio slobodna Evropa.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay