Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi potvrdio ,,nepokolebljivu podršku” Vašingtona Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

,,Nameravamo da osiguramo dostupnost neophodnih sredstava i raspolagaćemo glasovima obe stranke da bi se to realizovalo”, rekao je Saliven novinarima tokom konferencije za novinare u ukrajinskom predsedništvu, prenosi Reuters.

Pojedini republikanci najavili su da će tražiti smanjenje američke pomoći Kijevu, ukoliko na izborima osvoje većinu u Kongresu. Takođe, lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti rekao je prošlog meseca da Amerikanci ne bi trebalo da ,,pišu blanko ček” Ukrajini.

S druge strane, Saliven – koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim šefom kabineta Andrejem Jermakom – rekao je da je predsednik Džozef Bajden posvećen dvostranačkoj saradnji ,,u svim situacijama” da bi se obezbedio nastavak ekonomske, humanitarne i bezbednosne pomoći.

,,Uveren sam da će američka podrška Ukrajini biti čvrsta i odlučna i to ne kažem olako”, naglasio je američki zvaničnik.

Nedugo zatim, Pentagon je najavio novu vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 400 miliona dolara.

,,Ovaj paket pomoći naglašava kontinuiranu posvećenost Sjedinjenih Država podršci Ukrajini tako što će ispuniti njene najhitnije potrebe, uz istovremenu izgradnju kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga za odbranu njenog suvereniteta na dugi rok’’, navodi se u saopštenju Pentagona.

Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je da će Sjedinjene Američke Države finansirati renoviranje 45 tenkova T-72 iz Češke Republike, kao i obnovu pojedinih projektila za sisteme PVO HAWK u Kijevu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kako je portparolka rekla, predviđena su i sredstva za kupovinu 1.100 taktičkih bespilotnih sistema Phoenix ghost i 40 oklopnih rečnih čamaca.

Džejk  Saliven posetio je Kijev dan nakon što su demokratski senator Kris Kuns i njegov republikanski kolega Rob Portman posetili ukrajinsku prestonicu da bi uputili podršku obe stranke.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak rekao je da je sastanak sa Salivenom bio ,,veoma važan”, te da ukrajinski partneri ,,u potpunosti razumeju situaciju”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:The Presidential Office of Ukraine