Uprkos tome što se čini da je sva pažnja Sjedinjenih Američkih Država sada usmerena ka dešavanjima u Ukrajini, američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je države Bliskog istoka i severne Afrike, dok je glavni fokus bio samit u Izraelu.

Visoke diplomate Sjedinjenih Država i četiri arapske države – Bahreina, UAE, Maroka i Egipta –  sastale su se 28. marta u Izraelu u znak jedinstva protiv Irana, ali su takođe iskoristile retki samit da pritisnu svog domaćina da oživi zastoj u uspostavljanju mira sa Palestincima.

Tokom svoje posete Bliskom istoku, Blinken je nastojao da uveri lidere Izraela i zalivskih država da je oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine najbolji način da se obezbedi da Teheran nikada ne stekne nuklearno oružje.

,,Sjedinjene Države veruju da je povratak potpunoj implementaciji nuklearnog sporazuma s Iranom najbolji način da se iranski nuklearni program vrati u kutiju u kojoj se nalazio, ali iz koje je izašao kada su se Sjedinjene Države povukle iz tog sporazuma”, rekao je Blinken.

UAE, Bahrein i Maroko normalizovali su odnose sa Izraelom u okviru američke inicijative poznate kao Abrahamov sporazum (Abraham Accords) 2020. Egipat je 1979. godine postao prva arapska država koja je sklopila mir sa Izraelom. Međutim, Blinken je naveo da ovi regionalni mirovni sporazumi nisu zamena za napredak između Palestinaca i Izraelaca.

Iako je za sada najvažniji aspekt ovog samita to što je uopšte održan, s obzirom da brojne informacije nisu i dalje dostupne javnosti, čini se da je ipak glavni cilj ovog sastanka bio usmeren ne ka daljem poboljšanju odnosa između Izraela i arapskih zemalja, niti ka napretku u mirovnim pregovorima sa Palestincima, već ka Ukrajini i Iranu.

UAE su na samit došli ne naročito zadovoljni ,,nedostatkom američkog angažmana” po pitanju nedavnih raketnih napada na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate od strane jemenskih pobunjenika koje podržava Iran. Takođe, UAE, kao i Izrael, strahuju da američki pokušaji da ubedi Iran da ograniči svoj nuklerani program neće biti dovoljni da ,,ograniče iransku agresiju na Bliskom istoku”.

S druge strane, Sjedinjene Države nisu blagonaklono gledale na to što Emirati u Savetu bezbednosti UN nisu osudili ruski napad na Ukrajinu, kao ni na to što su odbili američke zahteve za povećanjem proizvodnje nafte.

Ipak, 30. marta – svega dva dana nakon samita – Sjedinjene Države uvele su sankcije Iranu zbog napada na Irbil u Iraku i više raketnih napada jemenskih pobunjenika koje podržava Iran na Saudijsku Arabiju i UAE.

Zaključak osamnaestočasovnog samita bio je dogovor da će svake godine druga država biti domaćin njegovog održavanja, uz poziv da se i druge zainteresovane zemlje priključe budućim sastancima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay