Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastali su se na samitu G20, što je prvi njihov direktan sastanak u poslednjih godinu dana.

Na marginama samita grupe 20 industrijski najrazvijenihjih država sveta (G20) u Indiji ,,na desetak minuta” sastali su se Blinken i Lavrov, što je njihov prvi susret od januara prošle godine i ujedno prvi sastanak na visokom nivou između dve zemlje u proteklih nekoliko meseci.

Blinken je pozvao Lavrova da se Rusija vrati primeni novog START ugovora, koji postavlja određena ograničenja na nuklearne arsenale Sjedinjenih Država i Ruske Federacije.

,,Rekao sam ministru spoljnih poslova da će, bez obzira šta se dešava u svetu i u našim odnosima, SAD uvek biti spremne da se angažuju i deluju u po pitanju strateške kontrole naoružanja, baš kao što su to činile SAD i Sovjetski Savez, čak i na vrhuncu Hladnog rata”, istakao je Blinken.

Američki zvaničnik pozvao je Moskvu da osloboditi zatvorenog Amerikanca Pola Vilana.

,,Odlučni smo da vratimo Pola i svakog drugog američkog građanina koji je nepravedno zatočen širom sveta kući. Nećemo se odmoriti dok to ne učinimo”, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je pozvao i na okončanje rata u Ukrajini, kao i na uključivanje strana u sukobu u ,,smislenu diplomatiju koja može proizvesti pravedan i trajan mir”.

Rusija nije komentarisala sadržaj razgovora, ali je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je Blinken tražio razgovor s Lavrovom, piše Glas Amerike.

Sam sastanak Grupe 20 završen je saglasnosti u vezi rata u Ukrajini, saopštio je ministar spoljnih poslova Indije, prenosi Radio slobodna Evropa. On je, međutim, dodao da su se diplomate saglasile oko većine drugih pitanja, poput jačanja multilateralizma, promocije sigurnosti hrane i energije, klimatskih promena, rodnih pitanja i borbe protiv terorizma.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken