Savetnik Stejt departmenta Derek Šole predvodiće međuagencijsku delegaciju koja posetom Prištini započinje svoju evropsku turneju. Zatim slede posete Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, a kasnije i Hrvatskoj i Briselu.

Član delegacije biće i zamenik pomoćnika Stejt departmenta i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. U saopštenju Stejt departmenta navodi se da ova poseta naglašava trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Od 12. do 13. decembra, savetnik Šole će posetiti Prištinu, ,,gde će se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređen na međusobno priznanje’’, navodi se u saopštenju.

Zatim, 13. decembra Šole će u Beogradu ,,razgovarati sa visokim zvaničnicima Srbije o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka članstvu Srbije u EU. Takođe će razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i kontinuiranom angažovanju Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, ističe se u saopštenju, kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom’’.

Narednog dana slede razgovori u Sarajevu i Skoplju, dok će, kako je najavljeno, 15. decembra Šole posetiti Podgoricu i Zagreb.

Na kraju ove evropske turneje, savetnik Šole će u Briselu razgovarati sa evropskim partnerima i saveznicima o nizu globalnih pitanja, uključujući pridruživanje EU zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti, i dijalog između Beograda i Prištine.

Uoči puta, Šole se u intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike osvrnuo na neka od pitanja na koja će se fokusirati tokom posete Prištini i Beogradu.

Na pitanje kako vidi dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine, Šole je rekao da je to dug put, ali da SAD ,,podržavaju mirovni proces koji je omogućila Evropska unija’’.

,,Naporno smo radili sa obe strane i podržavali ih… Znam da predstoji nova runda pregovora u narednim nedeljama, i mi veoma podržavamo taj proces. Ne želim da ulazim u detalje. Ali jedna od stvari o kojoj ću govoriti u Prištini, i kasnije u Beogradu je da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Evropljane u njihovim naporima’’, rekao je Šole.

,,Ono što želimo je da vidimo da Kosovo nastavi da ide ka većoj evropskoj integraciji. I jedna od poruka sa nedavnog samita u Tirani, samita EU i Zapadnog Balkana, prvog održanog u regionu, bila je obnovljena posvećenost Evropske unije unapređenju te integracije i smatramo da su razgovori između Srbije i Kosova uz pomoć EU ključni element u tome. Fokusirani smo na normalizaciju koja je zasnovana na međusobnom priznanju. Ovi razgovori mogu da budu korak u tom procesu tako da Kosovo može da nastavi putem ka većoj integraciji’’, istakao je savetnik Stejt departmenta.

Na pitanje kako komentariše to što je oštrija retorika upućena Prištini nego Beogradu, Šole ocenjuje da SAD ne vide to na taj način.

,,Kosovo je veoma dobar prijatelj Sjedinjenih Država i blizak partner. I sa Srbijom imamo važan odnos. Pokušavamo da rešavamo ova pitanja korak po korak i pokušavamo da učinimo sve što je u našoj moći da budemo dobar partner i u odnosu na Srbiju, jer oni rade sa nama u okviru procesa koji olakšava Evropska unija i koji mi u potpunosti podržavamo kako bi se postiglo bolje rešenje za obe zemlje’’, rekao je Derek Šole.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/CounselorDOS