Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izrazio je uverenje da Kina razmišlja o slanju oružja Rusiji za rat u Ukrajini, ali SAD nemaju indikacije da je takva odluka doneta u Kini.

„Uvereni smo da kinesko rukovodstvo razmatra isporuku smrtonosne opreme Rusiji”, rekao je Berns u intervjuu za CBS, prenosi N1, ali je istakao da SAD nemaju informaciju da li je u Kini doneta konačna odluka o tome.

Predsednik odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol rekao je da američke obavještajne službe imaju podatke da su bespilotne letelice među oružjem koje je Kina planirala da pošalje Rusiji, dok Peking ove podatke negira.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da SAD ostaju „budne“ i potvrdio upozorenje Vašingtona Pekingu o posledicama ukoliko dođe do kineskog snabdevanja Rusije oružjem.

,,Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako će nastaviti, hoće li pružiti vojnu pomoć. No, ukoliko krene tim putem, to će imati stvarnu cenu za Kinu”, rekao je Saliven u intervjuu za CNN.

Takođe, Saliven je izjavio da se SAD za sada ne razmatraju mogućnost slanja aviona F-16 u Ukrajinu, jer im oni, kako je naveo, u ovom trenutku nisu potrebni.

„Veoma pažljivo proučavamo šta je Ukrajini neophodno u ovoj fazi rata. Sada su im potrebni tenkovi, pešadijska borbena vozila, oklopni transporteri, artiljerija i raketni odbrambeni sistemi, ali ne i napredni avioni koje su tražili“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost za CNN.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Wikimedia Commons