Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio je zakon o potrošnji koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine.

Sveobuhvatni paket potrošnje vrijedan je 1.700 milijardi dolara, od čega je oko 45 milijardi namenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, piše Glas Amerike.

Senatori su zakon o potrošnji američke vlade usvojili dvostranačkom podrškom sa 68 glasova ,,za” i 29 glasova ,,protiv”, dok amandmani na originalni predlog zakona uglavnom nisu usvojeni, pošto je za to potrebno 60 od 100 mogućih glasova – većina koju nemaju ni republikanci ni demokrate.

,,Trebalo nam je malo vremena, ali vredilo je”, rekao je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel takođe je podržao ovaj paket potrošnje. Međutim,takav stav ne podržavaju mnogi republikanci, posebno iz Predstavničkog doma, koji kao razlog navode nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona.

Naredni korak jeste glasanje o zakonu upravo u Predstavničkom domu. Očekuje se da će biti brzo usvojen, pošto demokrate u trenutnom sazivu imaju tesnu većinu. Nakon toga, zakon odlazi na potpisivanje predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

Bajdenova administracija je proteklih sedmica radila na tome da u veliki paket uključi što više prioriteta, imajući u vidu da u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima, te da će većinu u Predstavničkom domu preuzeti Republikanci.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr