Republikanski i demokratski senatori saopštili su da su postigli dogovor oko pooštravanju zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako sporazum ima dvostranačku podršku, očekuje se da bude usvojen u oba doma američkog Kongresa.

,,Mislim da ćete biti iznenađeni obimom našeg okvira”, rekao je Marfi, iako sporazum ne uključuje, kako je predsednik Džozef Bajden nazvao, zabranu prodaje brzometnog jurišnog oružja, koje je često bilo oružje koje su birale masovne ubice u SAD.

Neposredno nakon tri masovna napada koja su se nedavno dogodila u Sjedinjenim Državama, Marfi je radio sa demokratskom senatorkom Kristen Sinemom iz Arizone, kao i republikanskim senatorima Džonom Korninom iz Teksasa i Tomom Tilisom iz Severne Karoline, kao vodećim pregovaračima u izradi predloga zakona.

,,Najavljujemo zdravorazumski, dvopartijski predlog da zaštitimo decu Amerike, održimo bezbednost u našim školama i smanjimo pretnju od nasilja širom zemlje. Porodice su uplašene, a naša je dužnost da okupimo i učinimo nešto što će pomoći povratku osećanja bezbednosti u njihove zajednice”, naveli su senatori u zajedničkom saopštenju.

Kako je Marfi naveo, sporazum će obezbediti neophodne resurse saveznim državama da uvedu pravilo ,,crvene zastave”, koje će dozvoliti policiji ili članovima porodice da zahtevaju zabranu pristupa oružju osobama za koje se proceni da su rizik po sebe i okolinu.

Takođe, novi predlog obuhvata i zabranu kupovine oružje za druge i poboljšaće proveru prošlosti kupaca oružja mlađih od 21 godine. Pored toga, Marfi je rekao da će zakon, ako ga usvoji Kongres, razjasniti ,,ko treba da se registruje kao licencirani prodavac oružja, kako bi se uverio da svi istinski komercijalni prodavci vrše proveru prošlosti (kupaca)”.

Iz Bele kuće saopšteno je da predsednik Džozef Bajden želi da zakonodavci brzo odobre ovaj dvostranački sporazum. Za predlog koji je pripremilo po 10 republikanaca i demokrata, Bajden je rekao da ,,ne čini sve što misli da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smeru i da bi to bio najznačajniji zakon o bezbednosti oružja koji je Kongres decenijama usvojio”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:The Center for American Progress