Na međunarodnoj konferenciji ,,Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove”, američka senatorka Temi Baldvin iz Viskonsina izjavila je da Srbija ima vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana, te da prati njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Volela bih da vidim Srbiju kao mesto gde je zakon u potpunosti primenjen. Ona je pogodan prostor u kome omladina može da uči i da napreduje, gde je život unutar Evropskog sistema jedna velika prednost“, navela je senatorka, ističući da treba sprovesti reforme u više oblasti, ali da se do promena mora doći postepeno.

Povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD, Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu organizovao je dvodnevnu međunarodnu konferenciju ,,Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na otvranju konferencije, uvodnu reč imao je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan R. Simić koji je rekao da ,,priželjkuje saradnju sa Amerikom i u oblastima gde je do sada nije bilo”, te da se nada ,,nastavku mirne plovidbe srpsko-američkog partnerstva i prijateljstva i u narednih 140 godina”.

Na konferenciji je učestvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, koji je ocenio da ,,fundamentalno moramo bolje da razumemo logiku” srpsko-američkih odnosa.

,,Za nas je važno da zemlje u Evropi, a to uključuje i Srbiju, imaju dobre odnose sa SAD. Mislim da svi možemo da uradimo bolji posao za razumevanje toga šta je naša motivacija i kako vidimo budućnost”, naveo je ambasador.

Prof. dr Džef Pik sa Klemson univerziteta rekao je da je 140-ogodišnjica idealan događaj za svečano obeležavanje uspešno održanih odnosa između Srbije i SAD.

Dr Ričard K. Herman sa Državnog univerziteta u Ohaju navodi da je Srbiju posetio kako bi bolje razumeo način na koji ,,Srbi posmatraju situacije koje se događaju u svetu”.

,,Podele koje sada vidimo u Evropi su podele koje reflektuju one koje su postojale i pre rata u Ukrajini. Zapad zastupa ‘cancel’ kulturu prema Rusiji, dok su za Evropu prioritet njen odnos sa Rusijom, klimatske promene i suočavanje sa posledicama pandemije koronavirusa”, rekao je Herman.

Prof. Vladimir Matić sa Klemson univerziteta u Severnoj Karolini ocenio je da ,,Srbija kao naslednik Jugoslavije ima istoriju veće naklonosti prema Rusiji, nego Americi”, ali da ,,ipak, građenje prijateljstva i cvetanja odnosa sa Amerikom nikada nije nemoguće“.

Profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Radmila Nakarada, u kontekstu trenutke situacije u Ukrajini, navela je da Srbija neće moći da zadrži neutralan položaj i ukazala na nedostatak potrebe za mirom između populacija u svetu.

Na konferenciji su učestovavli i ministar prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić, Borko Stefanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, dok su iz Centra za studije SAD Fakulteta političkih nauka panelisti i moderatori bili Dr Stevan Nedeljković, mr Dragan Živojinović i dr Marko Dašić.

Dvodnevna konferencija je deo projekta „Za narednih 140 godina srpsko – američkog partnerstva“ koji sprovode Centar za studije SAD Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz podršku i sponzorstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Fpn_beograd