Savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da ,,kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova Sjedinjene Države vide kao odvraćanje pažnje, što nije u duhu pronalaženja puta napred”.

U intervjuu za Glas Amerike, Šole ukazao je da pomenuta ,,kampanja” nije u skladu sa predlogom Evropske unije o dijalogu koji vode dve strane.

,,To nas ne približava ostvarenju evroatlantskih aspiracija obe zemlje, što njihovi lideri kažu da žele da učine. Želimo da se usredsredimo na to, a ne na ovakva odvraćanja pažnje”, istakao je američki zvaničnik.

Govoreći šta očekuje od boravka u tri države Zapadnog Balkana, Šole je ocenio da je aktuelni trenutak veoma važan za region, naročito kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

,,Poslednjih nekoliko nedelja je, nažalost, zabeležen rast tenzija između Kosova i Srbije. Dobra je vest što su proteklih 48 sati barikade uklonjene i otvoreni granični prelazi. To su dobre vesti. Voleo bih da nismo proveli proteklih par nedelja usredsređeni na tu krizu, već bi umesto toga voleli da budemo usredređeni na pitanje dijaloga, koji predvodi Evropska unija, a Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju”, rekao je Šole – dodajući da će to biti teme razgovora tokom posete američke delegacije regionu.

Na pitanje šta bi trebalo da budu sledeći potezi strana u dijalogu, u kojem posreduje Evropska unija, naročito imajući u vidu zabrinutosti EU i SAD u pogledu nastavka napetosti na severu Kosova i Metohije, Šole je rekao da je razgovor neophodan.

,,Prošlo je više nedelja od kako su dve strane bile u mogućnosti da se sastanu i radimo sa našim kolegama iz EU da pokušamo da to omogućimo. Smatramo da je važno za obe strane da razgovaraju o sadržaju predloga EU, da ne preduzimaju mere da samo eskaliraju ili potencijalno izazovu krizu, tako da ima mnogo toga o čemu bi trebalo razgovarati. Predstoji nam mnogo posla, ali vidimo put napred u kontekstu ovog predloga EU i uradićemo šta možemo da osiguramo da su Kosovo i Srbija na tom putu”, istakao je američki zvaničnik.

U vezi osnivanja Zajednice srpskih opština, Šole je naglasio da je to pitanje za SAD prioritet.

,,Smatramo da je to obaveza koja je preuzeta i zajednica treba da se uspostavi. I to je, očigledno, ključan korak. Ali postoje mnoge druge stvari, obe strane imaju obaveze koje treba da ispune. Zato je bitno da održimo te razgovore, bolje pre nego kasnije”.

Francusko-nemački predlog Šole je ocenio kao ,,održivu opciju”.

,,Biće teško, biće potrebno mnogo rada, biće potrebne teške odluke i hrabrost lidera da ostave svoje razlike po strani i urade ono šta je u najboljem interesu njihovih zemalja. A, lideri na Kosovu i u Srbiji su formulisali svoju želju da budu na putu većih integracija u evroatlantskoj zajednici. Veoma podržavamo tu želju, želimo da ih vidimo da preuzmu korake da ostvare taj cilj i da im pomognemo u ostvarenju tog cilja”, rekao je Šole.

,,Zdravlje demokratije meri se snagom njenog građanskog društva”

Po pitanju izveštaja Stejt departmenta u kom je uočeno da se Srbija suočava sa problemima zaštite ljudskih prava, Šole je istakao da ,,apsolutno stoji iza izveštaja i zabrinutosti” Sjedinjenih Država.

,,Svesni smo da se radi o teškim pitanjima, ali verujemo da se zdravlje demokratije meri snagom njenog građanskog društva. Društvo, sloboda i otvorenost medija, sposobnost ljudi da se slobodno izraze – su fundamentalne slobode za koje verujemo da su svojstvene jakim demokratijama”, ocenio je Derek Šole.

,,Napredak Srbije ka EU će biti ‘teško uočljiv’ bez uvođenja sankcija Rusiji”

O uvođenju sankcija Rusiji, savetnik Stejt departmenta je rekao da će razgovarati sa ,,kolegama u Beogradu”.

,,Verujemo da bi Srbija trebalo da bude deo toga. Jasno je da nastoji da se približi Evropskoj uniji. Biće teško ostvariti tu želju ako ne bude voljna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji. To je nešto o čemu smo veoma otvoreni. Razgovarali smo sa našim kolegama u Beogradu o tome i želeli bismo da Srbija postane deo toga”.

Šole je napomenuo i da će napredak Srbije ka EU biti ,,teško uočljiv” ukoliko se ne postigne konsenzus u vezi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/CounselorDOS