Specijalni izaslanik Stejt departmenta Delek Šole rekao je da je razgovarao sa Aljbinom Kurtijem i da je Priština prihvatila predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

,,Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU”, napisao je Šole na Tviteru.

Sada je, kako ističe američki zvaničnik, potrebna implementacija kako bi se obezbedili značajni benefiti za obe strane.

U međuvremenu, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je da će SAD u potpunosti podržati sledeće korake oko predloga EU.

,,Ovaj napredak je značajan za Kosovo, jer podržavamo njegovu punu integraciju u evroatlantske i međunarodne strukture”, naveo je Hovenijer.

Šef evropske diplomatije pozvao je i Beograd i Prištinu na sastanak. Nije precizirao datum, već samo nagovestio da se dolazak očekuje u narednih nekoliko nedelja. U međuvremenu, iz Brisela stiže vest – Evropska unija razmatra šest uslova za formiranje ZSO, koje je Aljbin Kurti postavio prošle nedelje.

,,Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini 2. februara. U okviru dijaloga je i sastanak na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da na budućim sastancima omogući razgovore o ZSO”, naveo je portparol EU, Peter Stano, prenosi RTS.

Formiranje Zajednice srpskih opština – uslov je svih uslova, još jednom se čulo od predsednika Vučića.

,,Ja sam rekao nije problem mogu da idem, kad me zovu, neću da odbije razgovore, ali ne vidim smisao. Jedino da idem ovako u turizam i da lepo odgovaram na pitanja i da kažem imali smo lep sastanak. Nije problem da razgovaramo, ali oni moraju da razumeju da ono što ide ispred svega ZSO. A sve ostalo je bezveze, pokušavate da me ubedite u nešto što neću da prihvatim”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Republike Srbije navodi da razgovore na relaciji Beograd Priština otežavaju incidenti.

,,Situacija na KiM i dalje je napeta, nepredvidiva u kontekstu šta je ono što može dalje da se dešava imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla. Mi smo imali na jedan i po dan jedan napad na Srbe, češće nego što se moglo pretpostaviti da će se dešavati i da će to dodatno komplikovati čitavu stabilnost u regionu”, ukazuje ministar odbrane Miloš Vučić.

Delek Šole je prilikom posete Beogradu u januaru rekao da je ,,osnivanje ZSO ključno pitanje koje mora da se reši”, ali i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede dogovorene sporazume.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/CounselorDOS