Uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine, specijalni izaslanik Stejt departmenta Delek Šole razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i preneo mu stavove Vašingtona povodom sastanka u Briselu.

Derek Šole je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da današnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru, piše RTS.

Šole je, takođe, rekao da ranije potpisani sporazumi u procesu dijaloga treba da budu primenjeni, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić istakao je da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Vučić i Šole su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju Sjedinjene Države podržavaju, kao i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj.

Šole je na tviteru napisao da je razgovarao sa predsednikom Vučićem kako bi izrazio snažnu podršku SAD sastanku u Briselu.

,,Pozdravio sam kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu”, naveo je Šole na Tviteru.

Nešto ranije, Sjedinjene Države su saopštile da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, prenosi Glas Amerike.

Amerika ističe da očekuje da obe strane susretima priđu u ,,konstruktivnom duhu”.

,,Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

,,Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani. Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu”, poručeno je iz Stejt departmenta.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav