Savetnik Stejt departmenta Derek Šole je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Beograd i Priština treba da se usmere na razgovore o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, kao i na brzo formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Dvojica zvaničnika nisu se obraćali medijima, a pojedine detalje njihovog susreta saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Kako je u saopštenju navedeno, predsednik Vučić ugostio je na radnom ručku Dereka Šolea, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Vučić je, kako se dalje navodi, upoznao Šolea sa razvojem događaja na KiM.

,,Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima” istakao je Vučić.

,,Očekujem da SAD prepoznaju napore naše zemlje u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova”, dodao je predsednik Srbije.

S druge strane, specijalni savetnik Šole naglasio je da će Sjedinjene Američke Države uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se SAD zalažu da strane u dijalogu fokus usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

Pored Kosova i Metohije, Vučić i Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD. Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i Sjediljenih Država upravo čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, zaključuje se u saopštenju.