,,Kosovo i Srbija su suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete”, naveo je portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru za Glas Amerike, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Priština, zahtevom da se pridruži Savetu Evrope, prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma.

Sporazumom koji je potpisan u septembru 2020. godine, tzv. Vašingtonski sporazum, Srbija i Kosovo su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD. Deo sporazuma obuhvatao je i moratorijumn od godinu dana da se Kosovo* uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija od diplomatske kampanje za povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova*. Taj moratorijum istekao je 4. septembra prošle godine.

Kako se navodi u daljem odgovoru, ,,moratorijum je bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije’’ za koji Sjedinjene Države veruju ,,da je u strateškom interesu obe zemlje”.

,,I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obe zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, istaknuto je dalje u odgovoru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština ,,brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum time što je podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

,,Posle gotovo desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, sada su pogazili i Vašingtonski sporazum, dok Rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali”, naglasio je Vučić.

Pre dve godine, Beograd i Priština potpisali su u Beloj kući sporazum koji je tadašnji američki predsednik Donald Tramp ocenio kao prekretnicu kojom je okončana nasilna i tragična prošlost kao i godine neuspešnih pregovora dve strane koje su u višedecenijskom sporu.

Pristup bivše američke administracije rešavanju spora između Beograda i Prištine bio je usredsređen na ekonomsku saradnju dve strane, koja bi naposletku, kako su očekivali, trebalo da doprinese približavanju u političkom smislu i konačno – postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico