Srpsko obeležavanje ”Dana nezavisnosti SAD” u Vašingtonu i na Krfu

Od 1776. godine i usvajanja ”Deklaracije nezavisnosti” na Drugom Kontinentalnom kongresu, 4. jul se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava kao ”Dan nezavisnosti”. Za građane SAD, 4. jul je jedan od najvažnijih dana u godini, dan kada kroz pesme, vatromet, parade i proslave do izražaja dolaze patriotska osećanja i ljubav prema domovini.

Dan nezavisnosti je nacionalni praznik koji se obeležavao i za vreme ratova. Tako je bilo i 1918. godine. Vlada SAD je uputila poziv saveznicima i podjarmljenim narodima koji se bore za slobodu i nezavisnost, da zajedno sa američkim državnicima i građanima prisustvuju svečanosti obeležavanja ovog praznika na Kapitolu. Prema rečima srpskog poslanika u Vašingtonu, Ljubomira Mihailovića, srpska i jugoslovenska delegacija su imale centralno mesto na proslavi. Bila je to idealna prilika za pružanje zahvalnosti američkoj vladi i američkim građanima za svu pomoć i podršku tokom ratnog perioda. Vijorenje jugoslovenske zastave na Kapitolu simbolizovalo je iskreno prijateljstvo srpskog i američkog naroda, ali i sveukupnost težnji Jugoslovena ka stvaranju zajedničke države.

Posebnu svečanost povodom Dana nezavisnosti Vlada Kraljevine Srbije organizovala je na Krfu. Ovaj praznik proslavljen je bogosluženjem i molitvom, a obeležavanju 4. jula prisustvovali su predsednik Ministarskog saveta, članovi kabineta, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici grčke i jevrejske zajednice.