Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država general-potpukovnikom Majklom Hauardom, koji boravi u Srbiji u sastavu delegacije pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Stefanović i Hauard saglasili su se da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane sadržajna, da ide uzlaznom putanjom i da su njeni efekti vidljivi.

Stefanović je na sastanku istakao da se bilateralna saradnja dve države u najvećoj meri realizuje kroz zajedničke vežbe i obuke oružanih snaga, što, kako je navedeno, omogućava pripadnicima Vojske Srbije sticanje iskustava i veština koje doprinose podizanju operativnih sposobnosti.

Rekao je i da je učešće srpskih vojnika u mirovnim misijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija još jedna od potvrda opredeljenosti Srbije za saradnju i očuvanje mira i stabilnosti kako u regionu tako i u svetu. Takođe, istakao je dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om koja je, kako je minister naveo, od izuzetnog značaja, ,,naročito imajući u vidu da privremene prištinske institucije uporno izbegavaju da sprovedu međunarodno preuzete obaveze’’.

Ovom prilikom, ministar Stefanović se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, navodeći da je to spoljnopolitički prioritet Srbije.

Zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD podsetio je da se vojna saradnja dve države u najvećoj meri ostvaruje upravo posredstvom Evropske komande Oružanih snaga, ističući napredak u odnosima. Kao podjednako značajno ocenio je unapređenje saradnje Srbije u oblasti odbrane sa EU, koliko i sa SAD.

Odnos Srbije prema situaciji u Ukrajini je takođe bila tema razgovora.

,,Srbija poštuje međunarodno pravo i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, jer se rukovodi svojim interesima’’, rekao je Stefanović.

Sa general-potpukovnikom Majklom Hauardom razgovarao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Tokom susreta je bilo reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje, sa ocenom da je saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD intenzivna i sadržajna i da se realizuje u obostranom interesu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kao najznačajniji korak u unapređenju bilateralne vojne saradnje izdvojeno je predstojeće zajedničko angažovanje u mirovnoj operaciji na Sinaju.

General-potpukovnik Hauard naglasio je da broj poseta zvaničnika iz Sjedinjenih Država Srbiji u poslednje vreme dovoljno govori o značaju koji SAD daju Srbiji kao ključnoj zemlji za stabilnost regiona.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Ministarstvo odbrane Republike Srbije