Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Na početku sastanka, Stefanović je najpre general-majoru Harisu čestitao na Ordenu srpske zastave drugog stepena za različite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje između Srbije i Sjedinjenih Država, koji mu je predhodno uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane zahvalio se Harisu na njegovom ličnom doprinosu razvoju saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja, kako je Stefanović rekao, predstavlja ključnu polugu vojne saradnje dve države, ali i ozbiljan impuls unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

,,Naši narodi su kroz istoriju bili čvrsti saveznici i iskreni prijatelji u dva svetska rata, ali su i naši odnosi opterećeni bolnim sećanjima na devedesete godine s kraja prošlog veka, zbog čega su svi oblici saradnje koji su u obostranom interesu i te kako značajni, jer doprinose i boljem razumevanju i poverenju naših naroda i država”, rekao je ministar Stefanović.

,,Uspešna dugogodišnja saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja omogućila našim vojnicima da stiču znanja i veštine od jedne od najmoćnijih armija sveta, što je uticalo i na podizanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti naše vojske, kako bi bila spremna da u svakom trenutku odgovori na sve savremene izazove”, dodao je ministar odbrane.

Komandant Nacionalne garde Ohaja naglasio je da visoko ceni profesionalizam pripadnika Vojske Srbije i ocenio dosadašnju saradnju kao izuzetno uspešnu, posebno u vojno-vojnoj i vojnomedicinskoj oblasti.

Stefanović je ocenio da se upravo kroz ovakvu saradnju grade poverenje i bolji odnosi, ne samo između pripadnika oružanih snaga, već i između dve države, zaključuje se u saopštenju.

General-majorom Džonom Harisom, zajedno sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu, odgovorio je na apel Crvenog krsta Srbije o dobrovoljnom davanju krvi usled nedovoljnih zaliha.

,,Moramo uvek biti pripravni, a za Crveni krst to znači imati dovoljno zaliha krvi za ljude kojima je ona najpotrebnija”, rekao je Haris.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Ministarstvo odbrane Republike Srbije