Američki državni sekretar Entoni Blinken zvanično je otvorio novu jedinicu Stejt departmenta pod nazivom Kancelarija za koordinaciju prema Kini, koja će osmišljavati politiku Sjedinjenih Država prema Kini.

Dugo planirana unutrašnja jedinica, poznata i kao ,,kineska kuća”, trebalo bi da obezbedi da SAD budu u stanju da „odgovorno upravljaju suparništvom sa Kinom“, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.

Prema rečima sekretara Blinkena, ,,u okviru ‘kineske kuće’, stručnjaci za Kinu iz različitih odeljenja Stejt departmenta koordinisaće rad svakog regionalnog odeljenja i stručnjaka za međunarodnu bezbednost, ekonomiju, tehnologiju, multilateralnu diplomatiju i strateške komunikacije”.

Kako se u saopštenju Stejt departmenta navodi, ,,kineska kuća” je ključna komponenta Blinkenovog programa modernizacije, te je ,,čitavo rukovodstvo posvećeno obezbeđivanju talenta, alata i resura za uspešno sprovođenje politike i strategije Sjedinjenih Američkih Država prema Narodnoj Republici Kini kao najkompleksnijem i najposledičnijem geopolitičkom izazovu”.

Još u maju, sekretar Blinken je ocenio da ,,razmera i obim izazova koji NR Kina predstavlja, testiraće američku diplomatiju kao ništa što smo ranije videli”. Sada, ,,kineska kuća” zameniće tzv. ,,China Desk” Stejt departmenta, ali će je i dalje nadgledati Rik Voters, zamenik podsekretara za Kinu, Tajvan i Mongoliju pri Odjeljenju za Istočnu Aziju i pacifičke poslove.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken