Sjedinjene Američke Države podržavaju svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje država Zapadnog Balkana i regionalnu saradnju, poručuju iz Stejt departmenta.

Ovakva reakcija Sjedinjenih Država objavljena je dan nakon što su na samitu u Ohridu predstavnici tri države inicijatorke ,,Otvorenog Balkana” – Srbije, Albanije i Severne Makedonije – potpisali sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza.

Portparol Stejt departmenta, međutim, nije želeo da za Radio Slobodna Evropa komentariše činjenicu što Kosovo* odbija da bude deo ove regionalne inicijative i što ne želi da prisustvuje sastancima. Ipak, napomenuo je da je ,,bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije”.

,,Sjedinjene Američke Države podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put”, navode uz Stejt Departmenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

,,Otvoreni Balkan” je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, pokrenuta oktobra 2019. Godine, koja za cilj ima unapređenje regionalne saradnje. Na samitu održanom u Ohridu 7. i 8. juna ove godine, potpisani su sporazum o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i tri memoranduma o saradnji u oblasti turizma, kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza. Na samitu su, takođe, u ulozi posmatrača prisustvovali i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Podršku ovoj inicijativi iskazali su specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Eskobar je istakao da SAD ne gledaju Zapadni Balkan iz perspektive problema devedesetih godina, nego kroz mogućnosti 21. veka.

,,Mogućnosti su ogromne, Zapadni Balkan ima ogromne resurse i dobru geografsku poziciju i preduzetnički duh”, naveo je on.

Specijalni izaslanik SAD rekao je i da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, centar za tečan prirodni gas i otvara mogućnost da se Evropa oslobodi zavisnosti od ruskog gasa. Takođe, ocenio je i da ,,Otvoreni Balkan” treba da ostane ekonomski, a ne politički projekat i da se kao takav fokusira na ljude iz regiona.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav