Stejt department navodi da su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija kao suverene države ,,donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu “, dodajući da SAD pozivaju Srbiju da uskladi svoju politiku sa ostatkom Evrope.

Ogovarajući na pitanje Glasa Amerike o ruskoj osudi i pretnji posle otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, a zbog odluke Podgorice, Skoplja i Sofije da zatvore vazdušni prostor za njegov avion, portparol Stejt departmenta Ned Prajs je novinarima rekao da su sve tri države donele suverene odluke o zatvaranju vazdušnog prostora, te da Sjedinjene Američke Države pozivaju Srbiju „da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i usklađivanje svoje spoljne i bezbednosne politke sa ostatkom Evrope“.

,,Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da budemo partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost’’, dodao je Prajs.

Na pitanja Glasa Amerike kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bugarsku od, kako je navedeno, ,,ruskih pretnji”, Prajs je odgovorio da su ,,sve tri članice NATO-a’’, te da je ,,posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri države obavezujuća”.

Kremlj je ovaj potez Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije okarakterisao kao ,,neprijateljski čin” i saopštio da ,,takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme”.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nezadovoljstvo zbog poteza koji su stigli iz Podgorice, Sofije i Skoplja, dodajući da se pita kako je pojedinim ,,liderima Evropske unije dozvoljeno da idu u posetu Putinu, a Srbija ne može da razgovara’’. Istakao je i da je ,,nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju’’, ali da Srbija mora nastaviti svoj put u pravsu evrointegracija.

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić je, komentarišući za RTS nedolazak ruskog šefa diplomatije u Beograd, rekao da saopštenje Stejt departmenta sugeriše Srbiji da treba da ostane na evropskom putu i ističe i da je zabrana preleta jasna poruka Srbiji.

,,Dosad je postojalo razumevanje i dat je manevarski prostor Srbiji da iz više razloga ne uvede sankcije Rusiji, ali direktna poseta i tešnje veze sa Rusijom se tumače kao neprijateljski čin i da se poseta ostvarila, možda bi bila i prelaženje crvene linije”, rekao je Surlić.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico