Bivši američki predsednik Donald Tramp najavio je početak svoje treće predsedničke kampanje, čime se odlučio na rani početak trke za republikansku nominaciju za izbore 2024. godine.

,,Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, večeras objavljujem kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država”, rekao je 45. američki predsednik pred stotinama pristalica, članovima kluba i medijima u sali u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi.

,,Kandidujem se zato što verujem da svet još nije video koliko ova zemlja može istinski da bude velelepna. Ponovo ćemo Ameriku staviti na prvo mesto”, poručio je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Tokom većeg dela govora, kritikovao je mandat aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i govorio o, kako smatra, svojim uspesima dok je bio predsednik.

,,Pre dve godine smo bili velika nacija i uskoro ćemo to ponovo biti”, istakao je Tramp.

Za 76-godišnjeg Trampa, ovo bi bili treći predsednički izbori u političkoj karijeri, ukoliko osvoji republikansku nominaciju. On se nadao da će moći da iskoristi ,,crveni talas’’ koji se očekivao na prošlonedeljnim izborima za Kongres i da tako obezbedi ranu podršku republikanaca i potencijalne rivale držati podalje od trke.

Međutim, mnogi kandidati koje je podržao su izgubili, demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, dok su republikanci uspeli da osvoje samo tesnu većinu u Predstavničkom domu.

Ipak, uprkos tome što se suočava sa kritikama pojedinih pristalica, bivši predsednik je i dalje popularan među republikanskim biračima, ali daleko od toga da je bez konkurencije. Guverner Floride Ron Desantis viđen je kao rani favorit za predsedničku nominaciju.

Nesumnjivo je da će ova kampanja biti jako izazovna za Donalda Trampa s obzirom da se suočava sa nizom intenziviranih krivičnih istraga, ušao je u istoriju kao prvi predsednik koji je dva puta opozvan i čiji je mandat okončan tako što su njegove pristalice nasilno upale u američki Kapitol.

Takođe, samo je jedan predsednik u istoriji Sjedinjenih Država biran na dva mandata koja nisu bila uzastopna – Grover Klivlend – 1884. i 1892. godine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay