Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokrenuli su istragu o odluci Bajdenove administracije da se SAD povuku iz Avganistana u avgustu 2021. godine.

Kako prenosi Glas Amerike, eksperti za imigraciju i američki vojnici koji su učestvovali u evakuaciji svedočili su da je haotično povlačenje bilo posledica više decenija pogrešnih odluka.

,,Zbog zanemarivanja dužnosti od strane Bajdenove administracije, svet je gledao kako se potresne scene odvijaju na aerodromu u Kabulu i oko njega, tokom dve nedelje”, izjavio je Majkl Mekol, predsedavajući odbora za spoljnu politiku.

S druge strane, Demokrate tvrde da su temelje za haotično povlačenje položile prethodne administracije.

,,U godinama pre povlačenja 2021, odluka da se učestvuje u direktnim pregovorima sa Talibanima, bez vlade Avganistana, i poziv na sastanak u Kemp Dejvidu potvrdili su međunarodni legitimitet Talibana”, ukazao je na pretresu demokratski kongresmen Gregori Miks.

Kongres takođe postavlja pitanje zbog čega je došlo do zastoja u procesuiranju viza desetina hiljada Avganistanaca kojima je obećana bezbednost u zamenu za pomoć američkim snagama.

Oko 122.000 ljudi je u dva dana avionima evakuisano iz Avganistana pre nego što su Talibani preuzeli vlast. Međutim, imigracioni status Avganistanaca koji su uspeli da dođu u SAD je i dalje neizvestan, a desetine hiljada su i dalje u Avganistanu.

Američki vojnici takođe su svedočili da su zbog nejasnih pravila vojnog angažovanja ostali bez odbrane na aerodromu u Kabulu i ocenili da je to na kraju dovelo do bombaškog napada 26. avgusta.

,,Povlačenje je bilo katastrofa, po mom mišljenju. Bio je to nedopustivi nemar i izostanak odgovornosti. Niko nije odgovarao za 11 marinaca, jednog mornara i jednog vojnika koji su ubijeni tog dana”, kazao je poručnik Marinskog korpusa Tajler Vargas-Endruz.

Članovi Kongresa kažu da će državni sekretar i sekretar za odbranu uskoro biti pozvani da svedoče o ulozi svojih sekretarijata u evakuaciji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr