U kući predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena pronađeno je još poverljivih dokumenata, saopštila je Bela kuća.

Kako prenosi Associated Press, advokat Bele kuće Ričard Zauber (Richard Sauber) naveo je u saopštenju da je tokom pretrage Bajdenove privatne biblioteke pronađeno ukupno šest stranica poverljivih dokumenata, dok je Bela kuća nešto ranije saopštila da je pronađena jedna stranica.

Do otkrića je došlo samo nekoliko sati nakon što je Kancelarija advokata Bele kuće objavila saopštenje u kom se posebno navodi otkriće jednog dokumenta, a istog dana je državni tužilac Merik Garland imenovao Roberta Hura za specijalnog tužioca koji će istražiti slučaj.

,,Sada smo javno objavili konkretne detalje o dokumentima koji su identifikovani, kako su identifikovani i gde su pronađeni”, rekao je Zauber. Saopštio je i da kancelarija Bele kuće više neće odgovarati na pitanja u vezi sa istragom koja je u toku.

,,Bela kuća će sarađivati sa novoimenovanim specijalnim savetnikom”, dodao je Zauber.

To je treći put za nedelju dana da su otkrivena poverljiva dokumenta, piše RTS.

Bajdenov pravni tim je ove nedelje priznao da je pronašao poverljiva dokumenta koja se odnose na vreme dok je obavljao funkciju potpredsednika SAD u Obaminoj administraciji u njegovom domu u Delaveru.

Bela kuća se suočava sa sve glasnijim kritikama zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa dokumentima. Prva grupa od 10 poverljivih dokumenata pronađena je u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji 2. novembra, ali to nije javnosti odmah otkriveno.

Druga grupa dokumenata otkrivena je u Bajdenovoj kući u Delaveru. Saopšteno je da su dokumenta pronađena u zaključanoj garaži u gradu Vilmingtonu, kao i u susednoj prostoriji.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da predsednik SAD Džozef Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu.

Novi predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer obavestio je Belu kuću da veće istražuje kako je predsednik Džozef Bajden postupao sa poverljivim dokumentima iz vremena kada je obavljao funkciju potpredsednika SAD.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Joebiden