Reper Kanje Vest najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine, piše BBC.

Muzičar, koji je promenio svoje ime u „Je“, objavio je na Tviteru logo svoje kampanje, zajedno sa natpisom Je24.

Kako BBC prenosi, reper je naveo da je pitao bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa da bude potpredsednički kandidat na njegovoj izbornoj listi.

Ove tvrdnje Vest je izneo nakon što je primećen u Trampovom golf klubu u Mar-a-Lagu. Vest je rekao da je njegov zahtev ,,uznemirio“ bivšeg predsednika, koji je nedavno najavio svoju treću kandidaturu u trci za mesto predsednika SAD.

,,Tramp je praktično počeo da viče na mene za stolom, govorivši kako ću da izgubim. Da li je to ikome u istoriji pošlo za rukom?“ rekao je Vest u videu nakon posete golf klubu.

Reper se i 2020. godine kandidovao za predsednika, ali je osvojio svega 70.000 glasova. Međutim, izgleda da ga to, kao ni kontroverze koje ga prate, nije obeshrabrilo da najavi još jednu kandidaturu.

Suočio se sa brojnim kritikama kada se na Pariskoj nedelji mode pojavio u majci sa natpisom „Životi belaca su važni“ – sloganom koji od 2015. Godine određene grupe koriste u odgovoru na pokret „Životi crnaca su važni“.

Nakon niza antisemitskih komentara koje je iznosio u televizijskim intervjuima i onlajn, Vestu su saradnju otkazali marke GAP, Adidas i Balensijaga, kao i agencija za talente koja ga je zastupala, nakon čega je muzičar saopštio da je „izgubio dve milijarde dolara u jednom danu“.