Predsednik Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država Semjuel Alito privremeno je obustavio presudu nižeg suda u Teksasu kojom je ograničen pristup piluli za abortus mifepriston, kako bi Vrhovni sud, kao najviše sudsko telo, imalo više vremena da razmotri zahtev administracije predsednika Džozefa Bajdena da se zaštiti dostupnost pilule.

Federalni sudija u američkoj saveznoj državi Teksas naredio je početkom aprila obustavu odobrenja za korišćenje pilule za abortus mifepriston, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe SAD zatražio da Vrhovni sud interveniše i ukine ograničenja na upotrebu pilule.

Odluka konzervativnog sudije Vrhovnog suda Semjuela Alitoa da znači da će pilula za abortus i dalje biti dostupna na tržištu u trenutnom obimu.

Prethodno, odvojeni federalni apelacioni sud presudio je da se tableta za abortus mifepriston može koristiti za sada, ali je smanjio period kada pilula može biti uzeta i naveo da se ne može poslati poštom.

Ova odluka jeste privremeno suzila presudu sudije nižeg suda u Teksasu, ali sprečavanje slanja pilule poštom predstavlja još jedno značajno ograničenje pristupa abortusu u SAD, manje od godinu dana nakon ukidanja presude u slučaju Ro protiv Vejda, što je rezultiralo potpunom zabranom prekida trudnoće u 13 američkih saveznih država.

Mifepriston je odobrila Federalna agencija za hranu i lekove 2000. godine i koristi se u kombinaciji sa drugom tabletom, misoprostolom. Prema podacima FDA, pilulu je od njenog odobrenja do 2022. godine koristilo više od 5,6 miliona žena širom Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je pilula prvi put odobrena, FDA je ograničila njenu upotrebu na do sedam nedelja trudnoće. Takođe, bile su potrebne tri lične posete lekarskoj ordinaciji. Prva za davanje mifepristona, sledeća za davanje drugog leka misoprostola i treća za rešavanje bilo kakvih komplikacija. Pored toga, bio je potreban lekarski nadzor i sistem izveštavanja za sve ozbiljne posledice vezane za dejstvo pilule. Izmenama iz 2016. godine, produžen je period trudnoće kada pilula može koristi sa sedam na deset nedelja i dozvoljeno je da se šalje poštom, bez potrebe da se poseti lekarska ordinacija.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay