Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Karen Donfrid, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, ali i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva.

Pored pomoćnice državnog sekretara, sastanku su prisustvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Razgovor se vodio i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije. Kao primer uspešne regionalne saradnje, Vučić je istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Pored toga, Vučić je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.

Vučić i Donfrid razmenili su mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine.

,,Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština”, istakao je Vučić i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja reše i postigne obostrano prihvatljiv dogovor, dodaje se u saopštenju.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid pozdravila je inicijativu „Otvoreni Balkan“ i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, ističući da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Takođe, Donfrid je istakla da se Sjedinjene Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Karen Donfrid i Gabriel Eskobar u ponedeljak su započeli petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu. Tom prilikom su se u Prištini sastali sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Donfrid je tada navela da je mir i napredak Kosova stvoren uz mnogo truda i da ga ne treba uzimati zdravo za gotovo, već da mora da postoji svakodnevna zajednička borba za potrebe građana.

,,To znači posvećenost da Kosovo dobije svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je usredsređen na međusobno priznanje“.

Pored posete Prištini i Beogradu, američki zvaničnici sutra putuju u Bosnu i Hercegovinu, zatim će sastanke održati u Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Na svom Tviter nalogu, ambasada Sjedinjenih Država saopštila je da je za njih partnerstvo sa Srbijom veoma važno.

Donfrid se istog dana sastala i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Brnabić je na sastanku rekla da je Srbija posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a da je najvažniji deo tog posla urađen usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine. Kako se navodi u saopštenju Vlade, premijerka je istakla i dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu.

Donfrid je čestitala na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav