Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Kako je saopšteno je iz Predsedništva Srbije, Vučić je istakao unapređenje saradnje sa SAD kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. ,,Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao članstvo Srbije u Evropskoj uniji istakao kao još jedan spoljnopolitički cilj, te zahvalio američkim senatorima na kontinuiranoj podršci Vašingtona na tom putu.

Kada je reč o krizi u Ukrajini, predsednik Vučić naglasio je privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu, kako je naveo, svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Po pitanju Balkana, predsednik Srbije rekao je da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije. Posebno je naglasio i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH.

Senatori Sjedinjenih Američkih Država takođe su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, ističući da unapređenje odnosa dve države vodi jačanju ekonomske i političke saradnje. Ujedno su predsedniku Vučiću čestitali pobedu na nedavno održanim izborima.

Nakon sastanka sa srpskim predsednikom, Kris Marfi naglasio je da ,,Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi ‘ničim izazvana invazija’  Rusije na Ukrajinu”.

U ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu, Marfi je rekao novinarima da je važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost. Pored toga, naveo je da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD, za koje kaže da su veoma važni.

Senator Kris Marfi je na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji rekao da su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku istog dana preneli nameru da izgrade zajednicu demokratskih zemalja koja će osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

„Razumemo istorijske veze između Srbije i Rusije. Nastavljamo da podržavamo Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, i stojimo uz narod Srbije u tom procesu. U Srbiju smo došli da učvrstimo dobre odnose koje zemlja ima sa SAD“, poručio je Marfi.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, koji je u zastoju na najvišem političkom nivou od jula 2021. godine, Marfi je rekao da je duboko razočaran što nije bilo napretka u tom procesu.

,,Temelji za priznanje su tu, sada je do strana (u dijalogu) da se to implementira”, naveo je Marfi.

Na pitanje koji su rizici po Srbiju ukoliko bi nastavila da kupuje oružje od Kine. američki senator rekao je da ,,ako Srbija namerava da bude deo EU, onda verovatno nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbednosne odnose sa Kinom”.

I senatorka Džin Šahin je izrazila nadu da će ,,sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u ničim izazvanom ratu u Ukrajini”, istakavši da je jedna od tema sastanka bila i uvođenje sankcija Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju. Senatori su nagasili i da, ukoliko Srbija sebe vidi na evropskom putu, mora uskladiti svoju politiku sa EU.

Nešto ranije danas, ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil poželeo je dobrodošlicu američkim senatorima. ,,Srbija ima vitalnu ulogu u napretku i prosperitetu regiona. SAD su spremne da podrže snažnije veze između Srbije i njenih suseda članica Evropske unije”, napisao je Hil na svom Tviteru.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav