Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom kako o regionalnim tako i o globalnim temama, ali i o pitanjima izvora energije.

Tri ključne teme telefonskog razgovora bile su pitanje Kosova i Metohije i želja američke administracije da u najkraćem roku bude postignuto rešenje, zatim odnos Republike Srbije prema Ruskoj Federaciji, kao i diversifikacija energetskih izvora Srbije, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako je dalje navedeno, američki državni sekretar upoznao je predsednika Vučića sa neophodnošću brzog postizanja sporazuma sa Prištinom, dok je Vučić izneo stavove Srbije po ovom pitanju.

Poruku Entonija Blinkena, koji je još tokom leta nagovestio da će se lično uključiti u dijalog Beograda i Prištine, pokušao je da pojasni američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

,,Sjedinjene Države podržavaju inicijativu Evropske unije. Svesni smo teškoća, ali podržavamo napore da se problemi reše, a ne da dijalog bude mehanizam za svađu”, rekao je Hil.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla da Beograd ne beži od kompromisa, uz napomenu da je ,,za dogovor potrebno dvoje”.

,,Za taj dogovor je potrebno dvoje i dve strane koje žele kompromis. Mi to nemamo i nismo ni blizu toga. Ali postavljam pitanje našim partnerima iz Unije: i vaš potpis je na Briselskom sporazumu, na prvom sporazumu o normalizaciji. Kako da idemo ne na finalni sporazum, nego na drugi sporazum o normalizaciji, ako niste obezbedili da se implementira prvi sporazum o normalizaciji, ako 10 godina mi nemamo ZSO”, rekla je Brnabićeva.

O potencijalnim posledicama zbog ne uvođenja sankcija Rusiji, američki ambasador nije želeo da govori, jer, kako je rekao, ne zna za takav plan, piše RTS.

,,Želeli bismo da svaka država podrži napore protiv užasne agresije koju međunarodna zajednica ne sme da toleriše. Usmereni smo na pomoć Ukrajini i želim da jasno stavim do znanja da ćemo je podržavati dokle god bude potrebno”, naveo je Hil.

Američki ambasador izjavio je i da je neophodno da se Srbija odmakne od Rusije u pogledu snabdevanja energijom i da se trenutno ,,mnogo toga radi” da se Srbiji u tome pruži pomoć.

Takođe, Hil je istakao da Vašington podržava interesovanje visokih predstavnika Evropske unije za rešenje problema u odnosima Beograda i Prištine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:PBS NewsHour