Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena.

Glavna tema telefonskog razgovora bila je u vezi sa predstojećim sastankom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Priština, uz posredovanje Evropske unije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Šole je insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost, što će Sjedinjene Države sa svoje strane podržati.

,,Niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti’’, rekao je Vučić, dodajući da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno.

Predsednik Vučić i savetnik američkog državnog sekretara razgovarali su i o mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Kada je reč o predstojećem sastanku u Briselu, nedavno je i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio da prilika za napredak postoji ali, kako je rekao, to zavisi od Beograda i Prištine.

,,U nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova uloženo je mnogo napora, taj sastanak pripreman je nekoliko nedelja”, izjavio je Hil u intervjuu agenciji FoNet.

Kao probleme o kojima bi u Briselu trebalo razgovarati, Hil je naveo pitanje registarskih tablica, električne energije, kao i Zajednice srpskih opština. Kako je naveo, pregovori će na kraju biti rešeni u duhu ustupaka i kompromisa, uz podrazumevanje da su obe strane zainteresovane za napredak.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, ambasador Hil je rekao da nije nikakav jedinstveni model, te da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.

Početkom meseca i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da svi sporazumi između Beograda i Prištine treba da budu poštovani, uključujući i sporazum o formiranju ZSO i da se nada da će se na sastanku u Briselu 18. avgusta postići napredak.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav