Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

,,Za našu zemlju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner”, rekao je Vučić.

Kako je navedeno, predsednik je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji, ukazuje na dobre ekonomske odnose sa Sjedinjenim Državama, ali ukazuje i na velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom Evropske unije, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

„Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić.

S druge strane, američki ambasador je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju Zapadni Balkan. Takođe, pozdravio je inicijativu „Otvoreni Balkan“ i napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja, te je istakao da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

„Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, istakao je Hil.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru na podršci koju SAD pružaju nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi, zaključuje se u saopštenju.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav