Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Posle sastanka sa izaslanikom Eskobarom predsednik Srbije je na Tviteru napisao da su imali izuzetno otvoren razgovor, i istakao ,,da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona”.

,,Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana”, naveo je  Vučić i na Instagram profilu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine treba tražiti obostrano prihvatljiva rešenja, a Zajednicu srpskih opština ,,formirati po ustavu Kosova” i po primerima evropske prakse, prenosi RTS.

,,Pitanje Zajednice je važno. To je dosledno opredeljenje, mislimo da treba da se sprovodi u okviru zakona i Ustava Kosova. Ali ne znači da to treba da bude štetno po građane Srbe. Unutar EU ima mnogo primera koji se mogu iskoristiti da se pronađe stabilno i produktivno rešenje za sve”, rekao je Eskobar u Briselu a prenose mediji u Prištini.

Podsetio je da je dijalog u rukama Evropske unije i da Beograd i Priština moraju da pronađu prihvatljivo rešenje kako bi se postigla dugoročna stabilnost.

,,Budućnost obe ove zemlje je u Evropi, tako da Evropa preuzima vođstvo, ali ima punu podršku američke administracije. Moramo tražiti rešenja koja su prihvatljiva za obe zemlje, koja vode ka normalizaciji i dugoročnoj stabilnosti”, rekao je Eskobar.

Predsednik Vučić razgovarao je u Briselu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije je imao razgovar i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio je da je uloga NATO i KFOR na Kosovu i Metohiji važna za Srbiju, a da je očuvanje mira i stabilnosti od presudnog značaja.

U četvrtak sledi nova runda u dijalogu Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav