Na marginama Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorijom Nuland.

,,Sastanak sa zamenicom državnog sekretara Viktorijom Nuland, kao i uvek, bio je izuzetno otvoren i sadržajan. Razmotrili smo najbitnija globalna i regionalna geopolitička pitanja, ali i dodatne mogućnosti za jačanje partnerskog dijaloga sa SAD, kako u ekonomskom smislu, tako i u kontekstu sveobuhvatne bilateralne saradnje”, objavio je Aleksandar Vučić na Instagramu.

Vučić je naveo i da je iskoristio priliku da zahvali gospođi Nuland na ozbiljnom, racionalnom i otvorenom angažmanu i razumevanju prilika na Zapadnom Balkanu, prenosi RTS.

Predsednik Srbije je prilikom boravka u Njujorku imao više više bilateralnih sastanaka. jedan od njih bio je i razgovor sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejkom Salivenom.

U obraćanju medijima, Vučić je rekao da je sastanak sa Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnijih sastanaka.

,,Neki kažu drugi, neki i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovarali smo i o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, KiM, svemu”, naveo je Vučić, prenosi RTS.

Po pojedinim pitanjima to nije lako usaglasiti, ističe Vučić, ali dodaje da je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

,,A kada je razgovor otvoren i iskren, on uvek mora da donese neku dobrobit, ne mogu uvek da kažem da mora da bude blagorodan, ali neko dobro donese”, istakao je Vučić.

Ukazuje i da je Saliven budućnost američke politike i da je na takvoj poziciji da odlučuje o ključnim pitanjima sveta, ratu i miru.

,,Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije i ukazali smo na ono što je važno – da zajednički damo sve od sebe da povećamo ekonomsku aktivnost između Srbije i Amerike, da imamo sve više investitora”, poručio je Vučić i dodao da su zadovoljni što “Rivijan” dolazi u Srbiju.

Naglasio je da su razgovarali i o energetskim projektima i o obnovljivim izvorima energije.

,,O dve njihove kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o drugim stvarima važnim za unapređenje saradnje, o unapređenju odnosa”, rekao je Vučić.

Prethodno, Vučić je imao sastanak sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država i članicom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

,,Zahvalio sam kongresmenki na proaktivnom angažovanju u Kongresu SAD u oblastima od interesa za Republiku Srbiju, kao i na dosadašnjim inicijativama od značaja za našu zemlju”, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu predsednika Srbije.

Tom prilikom, Vučić je izjavio da ima dosta prostora za unapređenje saradnje dveju zemalja, kao i veliki, zasad delimično iskorišćeni potencijali, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kongresmenka Teni istakla je važnost srpskog kokusa u jačanju interesovanja za Srbiju u američkom Kongresu i podržala stav Srbije usmeren ka očuvanju mira i stabilnosti u region. Takođe, podržala je inicijativu ,,Otvoreni Balkan” i najavila posetu kongresne delegacije Beogradu krajem ove godine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav