Na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se američkim zvaničnicima i narodu na podršci, istakavši da je pomoć Ukrajini ulaganje u demokratiju, a ne milostinja.

„Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju s kojim postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine ukrajinske nacije, dodajući da je reč o testu za demokratiju širom sveta.

„Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati, nadajući se da će okean ili nešto drugo pružiti zaštitu“, ocenio je ukrajinski predsednik.

Tokom svoje prve inostrane posete od početka rata u Ukrajini, Zelenski se sastao sa predsednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom.

Bajden je iskoristio priliku da pozove Amerikance i svet da nastave da podržavaju Ukrajinu i u 2023. godini, kada će, čini se, za Bajdenovu administraciju biti teže da za to dobije odobrenje Kongresa.

Deo republikanaca, koji su na nedavno održanim izborima na pola mandata osvojili većinu u Predstavničkom domu, pozvao je na prekid pomoći i izvršavanje revizije koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dat novac.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je nakon govora ukrajinskog predsednika da je obraćanje Zelenskog došlo u pravom trenutku.

,,Nadam se da su oni koji su sumnjali da li bi trebalo pomoći Ukrajini čuli ovaj govor jasno i glasno”.

S druge strane, lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti naveo je da se pozicija o podršci Ukrajini nikada nije promenila, ali da se treba ,,pobrinuti da postoji odgovornost za sav novac’’ koji su Sjedinjene Američke Države potrošile.

Nešto ranije, američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će SAD donirati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Po povratku u Kijev, Zelenski je istakao da je poseta Vašingtonu dala „dobre rezultate“ i zahvalio predsedniku SAD i američkom Kongresu na podršci.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Speakerpelosi