Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske partije predstavila je nacrt zakona koji za cilj ima podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizujućih aktivnosti.

Nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana predstavili su demokratska senatorka Džin Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker.

Senatorka iz Nju Hempšira ocenila je da je odnos Sjedinjenih Američkih Država sa Zapadnim Balkanom od ključnog značaja u ovom trenutku.

,,Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije i uključuje usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama”, rekla je Šejhin.

Kako je istaknuto, predlog Zakona uključuje uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, koja bi podržala demokratsku otpornost, ekonomski razvoj i prosperitet u regionu. Previđa se i osnivanje inicijative za borbu protiv korupcije, kodifikovanje dve izvršne naredbe, koje bi dale ovlašćenja za uvođenje sankcija protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Takođe, trebalo bi da podstiče univerzitetska partnerstva, angažovanje Mirovnog korpusa u regionu, stvori Balkansku inicijativu zladih lidera i zahteva od Razvojne finansijske korporacije prethodno najavljene kancelarije u regionu.

,,Ovaj region zaslužuje svako moguće oruđe za izgradnju održivih demokratija i ponosna sam što vodim ovaj dvopartijski zakon, koji bi podstakao odnose između Sjedinjenih Američkih Država i balkanskih partnera i ohrabrio veću regionalnu inicijativu”, ističe se na web-stranici senatorke Šejhin.

Džin Šejhin bila je među američkim senatorima koji su u aprilu posetili Balkan. Dvojica senatora, Kris Marfi i Tom Tilis, koji su tom prilikom boravili u Beogradu sa Šejhin, takođe podržavaju predlog zakona.

Za senatora Tilisa, ,,dok Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i preti NATO saveznicima, Balkan je ključan za evropsku bezbednost”. Sa njim je saglasan i Kris Marfi, dodajući da mu je ,,još tokom putovanja na Balkan bilo jasno da SAD moraju produbiti svoj angažman”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Jeanneshaheen