Američki predsednik Džozef Bajden doputovaće u sredu u Evropu gde će se sastati sa predstavnicima NATO i Evropske unije, pri čemu se očekuje i da nove sankcije Rusiji budu objavljene.

Predsednik Bajden ,,priključiće se partnerima u uvođenju novih i pooštravanju postojećih sankcija”, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Saliven je izjavio i da će Bajden raditi na koordinaciji poteza sa američkim saveznicima i kada je u pitanju vojna pomoć Ukrajini, dodajući da se ujedno razmatraju dugoročni napori za ojačavanje odbrane u istočnom delu Evrope, jer se, kako je naveo, ,,sve više zemalja plaši ruske agresije.’’ Takođe, kao jedan od ciljeva posete je i rad na smanjenu zavisnosti kontinenta na ruskih energenata.

,,Ovaj rat se neće završiti lako ili brzo’’, rekao je Saliven u utorak. ,,Proteklih nekoliko meseci, Zapad je bio ujedinjen. Predsednik putuje u Evropu kako bi se uverio da tako i ostane.’’ Dodao je i da će Bajden sa saveznicima razgovarati o ,,potencijalnim odgovorima’’ ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin odluči da upotrebi nuklearno oružje.

S druge strane, predsednik Bajden je u ponedeljak izjavio da postoji mogućnost da Rusija izvrši sajber napade na američku ključnu infrastrukturu, kao i da upotrebi biološko ili hemijsko oružje u Ukrajini, dodajući da ruski lider nije očekivao ovakvo jedinstven odgovor Zapada.

,,Sada priprema teren uz nove lažne izgovore, uključujući i tvrdnju da mi u Americi imamo biološko i hemijsko oružje u Evropi — što jednostavno nije tačno. On takođe kaže da Ukrajina ima biološko i hemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o upotrebi oba’’, rekao je Bajden.

Takođe, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se na NATO samitu u četvrtak virtuelnim putem. Najavio je da će od Zapada tražiti da se pooštre sankcije i pošalje dodatna pomoć Ukrajini. Takođe, planirano je i da Bajden nakon razgovora sa liderima NATO i evropskih zemalja otputuje u Poljsku.

IZVOR FOTOGRAFIJE:CNN