Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden doputovaće u Evropu sledeće sedmice kako bi prisustvovao NATO samitu, potvrdila je Bela kuća.

Bajden će se sastati sa evropskim liderima na vanrednom NATO samitu 24. marta, nakon čega će prisustvovati zakazanom samitu Evropskog saveta, prenosi Associated Press.

,,Dok je tamo, njegov cilj je da se lično sastane sa svojim evropskim kolegama i razgovara o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Do danas smo bili neverovatno usklađeni”, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Na pitanje da li će Bajden posetiti i Poljsku, sastati se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i učiniti nešto u vezi sa ukrajinskim izbeglicama, Psaki je navela da se detalji putovanja još uvek razrađuju. Takođe, najavila je da će uskoro biti objavljeni novi detalji o američkoj vojnoj i bezbednosnoj pomoći Ukrajini.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, takođe je na Tviteru objavio da je sazvan NATO samit, navodeći da ,,u ovom kritičnom trenutku, Severna Amerika i Evropa moraju nastavti da se drže zajedno’’.

U utorak, Bajden je potpisao zakon o potrošnji, koji uključuje 13,6 milijardi dolara hitne vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Na ceremoniji potpisivanja zakona, američki predsednik je istakao da Sjedinjene Države ,,hitno kreću da dodatno pojačaju podršku hrabrom ukrajinskom narodu koji brani svoju zemlju’’.

Bajdenovo putovanje u Evropu dolazi nakon što su američki državni sekretar Entoni Blinken, a zatim i potpredsednica Kamala Haris posetili države istočnog NATO bloka kako bi pokazali podršku Bajdenove administracije saveznicima. Takođe, u ponedeljak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao se u Rimu sa kineskim diplomatom Jangom Điječijem kako bi razgovarali o nizu pitanja koja postoje u odnosima Kine i SAD, sa sadržajnim razgovorom o ruskom ratu protiv Ukrajine”, saopšteno je iz Bele kuće.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr