Sjedinjene Američke Države ostaće aktivan i angažovan partner na Bliskom istoku, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden tokom samita sa liderima zalivskih država, kao i Egipta, Iraka i Jordana u saudijskom gradu Džedi.

Bajden je četvorodnevnu posetu Bliskom istoku završio isticanjem da Sjedinjene Države neće prepustiti Bliski istok Rusiji, Kini i Iranu.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, samit održan u Džedi okupio je predstavnike devet država i prvi je samit ove vrste. ,,Lideri su potvrdili svoju posvećenost prosperitetnom, mirnom i integrisanom regionu Bliskog istoka, kao i zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova, poput suočavanja sa novim bolestima, obezbeđivanja prehrambene i energetske bezbednosti i rešavanja klimatskih promena’’, ističe se u saopštenju.

Partnerstvo, odvraćanje, diplomatija, integracija i vrednosti, pet su principa koje je Bajden izneo na samitu kao smernice koje će voditi američko angažovanje u ovom regionu.

,,Dopustite mi da zaključim sažimajući sve ovo u jednoj rečenici. Sjedinjene Države ulažu u izgradnju pozitivne budućnosti u regionu, u partnerstvu sa svima vama, i Sjedinjene Države ne idu nigde”, izjavio je Bajden

Bajdenov susret sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom našao se na meti kritika i pre odlaska američkog predsednika na Bliski istok. Ipak, Bajden je na konferenciji za štampu izjavio da je pokrenuo pitanje ubistva novinara Džamala Kašogija na sastanku sa saudijskim prestolonaslednikom, te da  su ljudska prava ,,tema od vitalnog značaja i Sjedinjene Države”.

Reagujući na ubistvo novinara, Bajden je predizbornoj kampanji pre manje od dve godine izneo komentar da Saudijska Arabija treba da bude izolovana iz međunarodne zajednice. Međutim, sada američki predsednik ističe da je potrebno da se odnosi sa ovom bliskoistočnom državom ,,preorijentišu, a ne prekinu’’.

Biden je takođe najavio da će američke mirovne snage napustiti ostrvo Tiran u Crvenom moru do kraja godine, što je deo sporazuma postignutog tokom, kako je istakao, ,,dobrog niza sastanaka” u Džedi, piše Radio slobodna Evropa.

Na merginama samita usledio je i prvi Bajdenov susret sa egipatskim predsednikom, tokom kog se razgovaralo o globalnoj krizi sa isporukama hrane i prekidima u snabdevanju energijom, ali i o mogućnostima za oživljavanje palestinskog mirovnog procesa i naporima Egipta da obezbedi pravno obavezujući sporazum o funkcionisanju Velike brane Renesansa Etiopije (GERD), prenosi RTS.

Bajden se sastao i sa jordanskim kraljem, kako bi se ojačalo ,,strateško prijateljstvo’’, navodi Bela kuća u saopštenju. Bajden je prilikom sastanka najavio novi Memorandum o razumevanju, prema kom su se SAD obavezale da će Jordanu uputiti pomoć u vidu od oko 1,45 milijardi dolara godišnje u periodu od 2023. do 2029. godine.

,,Memorandum je dizajniran tako da odgovori na vanredne potrebe Jordana, podrži program ekonomskih reformi kralja Abdulaha II i obezbedi dugoročnu snagu bliskog partnerstva između Sjedinjenih Država i Jordana’’, navodi se u saopštenju, uz isticanje da Memorandum predstavlja veliku političku posvećenost SAD stabilnosti Jordana.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus