Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su dokument kojim su se obavezali da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

„Nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje”, izjavio je Bajden na konferenciji za novinare.

Ovaj dokument je, kako prenosi Reuters, deo ,,Jerusalimske deklaracije” kojim je, kako se navodi, krunisana prva Bajdenova poseta Izraelu na funkciji američkog predsednika.

Bajdenov boravak u Izraelu propratilo je i zajedničko saopštenje o strateškom partnerstvu između Sjedinjenih Država i Izraela, u kom se potvrđuju „nesalomive veze“ između dve države i ističe američka posvećenost izraelskoj bezbednosti.

Kao sastavni deo dokumenta navodi se da se SAD ,,obavezaju da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremne da koriste sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod”.

Ovaj potez izraelski premijer Lapid označio je kao sredstvo sprečavanja otvorenog sukoba između Irana i Izraela. Međutim, visoki zvaničnici nisu bili saglasni po pitanju kako sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Dok Bajden ,,veruje da je diplomatija najbolji način”, za premijera Izraela ,,jedini način da se zaustavi Iran je da Iran zna da će slobodni svet koristiti silu”. Ipak, Bajden je ocenio da je sprečavanje nuklearizacije Irana vitalni bezbednosni interes Izraela, Sjedinjenih Država i ostatka sveta.

Nakon sastanka sa izraelskim premijerom, Bajden je na konferenciji za novinare u Jerusalimu upozorio da SAD „neće čekati večno“ da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu, što je došlo dan nakon što je američki predsednik najavio spremnost da se upotrebi sila kao poslednje sredstvo protiv Teherana.

„Mi smo rukovodstvu Irana izložili šta smo spremni da prihvatimo kako bi se vratili na JCPOA (Sveobuhvatni zajednički plan akcije). Čekamo njihov odgovor. Nisam siguran kada će stići“, rekao je Bajden i dodao: „Ali nećemo čekati zauvek“.

S druge strane, iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je da će njegova država žestoko reagovati na, kako se izrazio, bilo kakvu grešku Vašingtona i njegovih saveznika.

,,Veliki narod Irana neće prihvatiti bilo kakav vid ugrožavanja bezbednosti ili krize u regionu”, poručio je Raisi u obraćanju, prenosi Glas Amerike.

U pogledu odnosa Izraelaca i Palestinaca, Bajden je potvrdio posvećenost postizanju rešenja po modelu dve države. Međutim, u saopštenju se ne navodi na koji način bi se taj cilj postigao, dok, s druge strane, Izrael obećava samo da će nastojati da unapredi palestinsku ekonomiju i kvalitet života.

Po dolasku u Izrael, Bajden je posetio Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, gde je želeo da oda poštu žrtvama.

Ipak, greška prilikom čitanja govora privukla je veliku pažnju, naročito na društvenim mrežama.

On je rekao da je u Izraelu „da oda poštu za šest miliona jevrejskih života, ukradenih u genocidu i da nastavi, ono što moramo da radimo svakog, svakog dana, da nastavimo da budemo svedoci da održimo u životu istinu i čast (honor) Holokausta… užas (horor) Holokausta“.

Nakon Izraela, Bajden će otputovati u Saudijsku Arabiju, gde je cilj posete, kako je američki predsednik istakao, ,,jačanje strateškog partnerstva zasnovanog na zajedničkim interesima i odgovornostima, uz poštovanje osnovnih američkih vrednosti”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus