Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Indije i Japana okupili su se u utorak u Tokiju sa obećanjem da će promovisati slobodan i otvoren indo-pacifički region, boriti se protiv klimatskih promena i sarađivati u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Na početku samita država grupe ,,Kvad”, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu ,,više od samo evropskog pitanja”, već da je reč o ,,globalnom pitanju”.

On je dodao da se principi ,,teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodnog prava, ljudskih prava uvek moraju braniti bez obzira gde se krše u svetu”.

Za razliku od drugih država članica Kvada, koji su osudili rusku invaziju na Ukrajinu i Rusiji uveli sankcije, Indija to nije učinila, a indijski premijer Narendra Modi nije pomenuo sukob u svom uvodnom obraćanju.

Bajden je stoga naglasio da svet ima zajedničku odgovoronost da uradi nešto da pomogne ukrajinskom otporu protiv ruske agresije.

,,Prolazimo kroz mračan čas naše zajedničke istorije. Ruski brutalni i neizazvan rat protiv Ukrajine stvorio je humanitarnu katastrofu i nedužni civili ubijani su na ulicama i milioni su interno raseljeni i u izgnanstvu. Svet mora to da rešava i mi to činimo”, rekao je američki predsednik.

S druge strane, novoizabrani premijer Australije Entoni Albanizi istakao je potrebu za rešavanjem klimatskih promena, rekavši da će njegova vlada preduzeti ,,ambiciozne mere”.

,,Mi ćemo delovati u znak priznanja da su klimatske promene glavni ekonomski i bezbednosni izazov za ostrvske zemlje u Pacifiku”, rekao je Albanizi.

Bajden je svoju prvu posetu Aziji, otkako je preuzeo funkciju predsednika, započeo posetom Južne Koreje. Ovom prilikom, američki predsednik nastojaće da pokaže da je suprotstavljanje Kini i dalje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta njegove administracije.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, poruka koju američki predsednik nosi je da, uprkos tome što je trenutna pažnja Sjedinjenih Američkih Država okrenuta ka Rusiji i situaciji u Ukrajini, suočavanje s Kinom kroz sistem ekonomskih i vojnih partnerstava predstavlja njegov glavni spoljnopolitički cilj.

U tom kontekstu, Bajden je predstavio svoju prvu ekonomsku inicijativu za region – Indopacifički ekonomski okvir (IPEF). Bajdenova administracija kaže da bi pokretanje Indo-pacifičkog ekonomskog okvira trebalo da pokaže ekonomsko angažovanje SAD u Aziji, uključujući veću saradnju po pitanjima kao što su lanac snabdevanja, čista energija i zaštita radnika.

Takođe, Bajden je u ponedeljak izjavio da bi Sjedinjene Države bile spremne da intervenišu kako bi odbranile Tajvan, ukoliko bi Kina izvršila invaziju. U svom odgovoru, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da Peking neće praviti kompromise ili ustupke u vezi sa pitanjima koje se odnose na suverenitet države.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr